Crowdfunding

Steeds meer bedrijven zien crowdfunding als oplossing voor een zakelijke lening. Er zijn grote verschillen, bijvoorbeeld in rente, rendement, gewenste zekerheden of de aanloopkosten. Maar crowdfunding-platforms professionaliseren en investeren of een financiering ophalen is makkelijker dan ooit.

Inhoud:

Wat is crowdfunding?

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent dat meerdere mensen samen één product of lening financieren. In ruil daarvoor ontvangen investeerders rente of een andere tegenprestatie. Met een goed onderbouwde campagne kun je zo in één keer veel geld ophalen.

In Nederland groeit crowdfunding vooral doordat bedrijven via platformen zakelijk geld lenen. Een groot deel van deze bedrijfsleningen zijn gericht op vastgoed-investeringen. Vastgoed biedt relatief goede zekerheden, en veel mensen zijn bereid om hierin te investeren. Al zijn er ook veel mkb-bedrijven die een crowdfunding-campagne starten om werk- of groeikapitaal op te halen.

Crowdfunding is in Nederland vooral populair als financiering voor vastgoed en werkkapitaal van het mkb.

Crowdfunding Nederland

In Nederland is het vooral populair in de vorm van bedrijfsleningen voor werkkapitaal en commercieel vastgoed. Internationaal zijn crowdfunding-platformen op basis van donaties en creatieve projecten populair en speelt ook peer-to-peer lenen een grote rol.

Crowdfunding als financiering voor het mkb staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). In 2022 werd er voor ruim één miljard euro aan bedrijfsfinancieringen via crowdfunding gefinancierd in Nederland. Het merendeel hiervan komt via een handvol grote platformen.

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.

Op zoek naar meer platformen? Zie dan ons complete crowdfundingplatform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, sparen in het buitenland of investeren in p2p-leningen.

Hoe werkt crowdfunding?

hoe werken crowdfundingplatformen Doordat crowdfunding-sites zich hebben gespecialiseerd in het ophalen van geld bij grote groepen mensen zijn deze in staat om snel grote bedragen op te halen bij particuliere investeerders.

Vooraf vindt er vaak een strenge selectie plaats en beleggers ontvangen een marktconforme rente in ruil voor de financiering. Hierin investeren kan daarom rendement opleveren. De investeerders zijn vaak particulieren die bedragen tussen de 100 tot 5.000 euro per keer inleggen. Dat lijkt beperkt, maar Nederland heeft tienduizenden crowdfunding-investeerders.

Investeren in zakelijke projecten

Drie nieuwe of bijzondere crowdfunding-projecten die nu vermeld staan op Crowdfundmarkt.nl zijn:

Rendement voor investeerders

een bedrag via de crowd financierenInvesteren in crowdfunding-projecten kan een aantrekkelijk rendement opleveren. In ruil voor een mkb-financiering ontvangt een investeerder tussen de 7 en 10 procent rente.

Maar de verschillen tussen campagnes en platformen zijn groot en net als bij beleggen op de beurs zijn er risico’s en (platform)kosten.

Mkb-bedrijven gaan soms failliet en vrijwel elk online crowdfundingplatform heeft te maken met projecten die te laat of niet volledig terugbetalen. Spreiding beperkt de invloed van een eenmalige misser op de hele portefeuille. Gemiddeld ligt het netto-rendement voor investeerders hierdoor rond de 5 procent per jaar.

Gemiddeld is het rendement voor investeerders rond de 5 procent per jaar.

Crowdfunding voor ondernemers

Crowdfunding professionaliseert snel. Per november 2023 hebben platforms een ECSP-vergunning van de AFM nodig. Ook bieden platforms steeds betere risico-analyses en professionele campagnes aan. Het blijft een spel van overtuigen, maar met de juiste projectinformatie is dat steeds beter mogelijk.

De grootste verschillen voor ondernemers zijn:

  • Kosten crowdfunding is meestal duurder dan een banklening
  • Flexibiliteit maatwerk is (deels) mogelijk
  • Vrijheid onderpand-eisen van een financiering zijn lager
  • Privacy je maakt bedrijfscijfers en -gegevens openbaar
  • Werk een aanvraag en communicatie met investeerders kost tijd
  • Marketingkansen je merk bereikt duizenden mensen

Zakelijke campagne starten

lening afsluiten voor je ondernemingEen financiering ophalen via crowdfunding is niet goedkoop. De kosten van de platformen voor een mkb-financiering van 400.000 liggen rond de 8.000 euro,  ongeveer zo’n vijf procent van het opgehaalde bedrag.

Deze komen bovenop de rente die je aan investeerders moet betalen. Ook in de werkwijze zijn er grote verschillen tussen crowdfunding-sites.

In het eerder genoemde overzicht zie je de grotere crowdfunding-sites in Nederland. Al hebben ook de beste platforms soms projecten die mislukken. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden als je een  crowdfunding-campgne wilt starten.

Vijf tips als je op deze manier een mkb-financiering wilt ophalen:

  • Je bedrijfscijfers

    Het succes van elk crowdfundingplatform hangt voor een groot deel af van de projecten en problemen die na publicaties ontstaan (defaults). Elke lening waarbij tijdens de looptijd een terugbetaling niet lukt, straalt dus direct af op het platform, dus spelen ook hier je bedrijfscijfers vaak een grote rol.

  • De gunfactor soms doorslaggevend

    Voor de meeste mkb-ondernemers is er al snel een gunfactor. Je hoeft echt geen superheld te zijn, maar je moet er wel ook zelf voor gaan. Door je eigen inleg, motivatie of het indienen van je privéwoning als onderpand, laat je aan investeerders zien dat jij vertrouwen hebt in je verhaal.

  • Het bedrag moet bij crowdfunding kloppen

    Je moet de lening terugbetalen. De terugbetaalcapaciteit moet in verhouding zijn. Als je leent moet dat uiteindelijk wel een betere omzet of lagere kosten opleveren. Ook moet het opgehaalde bedrag aansluiten bij het platform. Er zijn platforms die miljoenen per aanvraag ophalen maar crowdfunding is vooral succesvol tussen de 100.000 en 750.000 euro.

  • Rente en looptijd in lijn met verwachting

    De geboden rente en looptijd moeten in lijn liggen met de resultaten van de risico-analyse. Een te lage rente levert investeerders weinig op waardoor een deel afhaakt. Een hogere rente trekt sneller de aandacht van investeerders maar maakt de financiering wel relatief duur.

  • Extra zekerheden bieden extra vertrouwen

    Vrijwel alle platformen eisen hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lening. Dit wordt morele waarde, of moreel onderpand genoemd. Een materieel onderpand in de vorm van een lening vanuit een holding, hypotheek, pandrecht op machines of andere zekerheden kan extra investeerders aantrekken.

crowdfund je onderneming via het grote publiek

Lening, aandelen of toch donaties

Bepaal vooraf welke tegenprestatie je de investeerders wilt bieden. Wil je crowdfunding via donaties, equity (verkopen aandelen), of een geldlening afsluiten? Kijk ook naar eerdere projecten van een platform. Daar waar de een succesvol is in de horeca, is een ander platform meer geschikt voor duurzame projecten.

Crowdfunding kent verschillende vormen. Ook de voorwaarden van platforms verschillen sterk.

Kijk daarnaast naar de voorwaarden zelf. Wat zijn de kosten van het platform en betaal je dat alleen als je je doel behaalt of ook als je niet op tijd het benodigde geld bijeen hebt? Je wilt geen kosten maken aan een platform dat uiteindelijk jouw project niet kan financieren. Allemaal zaken die je eerst moet onderzoeken voordat je besluit of je jouw unieke idee met de rest van de wereld via dat platform wilt delen.

Maar heb je de juiste crowdfunding-website gekozen en je idee in de etalage gezet dan staat niets je nog in de weg om een mooie financiering op te halen.

Veelgestelde vragen:

Enkele veelgestelde vragen over crowdfunding zijn:

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding betekent dat meerdere mensen, vaak particulieren, samen een financiering mogelijk maken. In Nederland groeit het met name doordat bedrijven via platformen zakelijk geld lenen, en biedt crowdfunding dus een alternatief voor mkb-financieringen.

Welk platform is het beste?

In Nederland zijn er zo’n tien crowdfundingplatforms geschikt voor bedrijfsfinancieringen. Platforms die financiële campagnes aanbieden staan onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De verschillen daartussen zijn groot. Welk het beste is voor jouw crowdfundingcampagne hangt daarom af van waar je naar kijkt.

Zoek je een objectfinanciering voor vastgoed of wil je juist investeren met veel rendement? Ook voor de horeca of duurzame projecten zijn gespecialiseerde platforms.

Waarom kiezen voor crowdfunding?

Crowdfunding biedt ondernemers een alternatief om naast bijvoorbeeld een banklening zakelijk geld te lenen. Er is hier minder onderpand nodig en soms kun je het ook als marketinginstrument voor je onderneming inzetten. Investeren in campagnes biedt investeerders een alternatief voor sparen of beleggen.

Hoe start ik een campagne?

Vrijwel elk crowdfundingplatform heeft zijn eigen regels waaraan aangeboden projecten moeten voldoen. Vervolgens wijst het zichzelf vaak vanzelf. De keuze voor het platform is daarom een belangrijke eerste stap als je een campagne wilt starten. Daarnaast zijn doorlooptijden en tarieven enorm wisselend. Vooraf goed onderzoek doen is daarom belangrijk. Een adviseur kan hierbij helpen.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten