Financierders

De bekendste financierders zijn de bank en investeerder. Maar voor een zakelijke lening zijn er veel nieuwe spelers bijgekomen. Vergelijk de verschillende soorten financieringsvormen en kies direct de financierder en zakelijke financiering die het beste bij jouw onderneming past.

Inhoud:

Financiering afsluiten

financierdersAls je bij de start, of groei van je onderneming, op een punt komt dat je meer uitgaven dan inkomsten hebt, moet je op zoek naar een externe financierder, ook wel financier of geldschieter genoemd.

Naast de bank zijn er online tientallen financierders te vinden. Waar kun je nu het beste zakelijk geld lenen met jouw financiële situatie?

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

verschillende financieringsvormen bespreken

Financierders per financieringsvorm en levensfase

De beste financiering is per levensfase en bedrijf verschillend. Er zijn veel organisaties zijn waar je een bedrijfsfinanciering kunt ophalen. Elke financierder heeft zijn eigen specialisme. Zo zijn er financiers die alleen startups financieren, of die juist alleen de voorraad van winkeliers willen voorschieten.

Werkkapitaal financieren

werkkapitaalEen bank stelt strenge eisen aan werkkapitaal. Voor een zakelijke lening moet je meestal een onderpand bieden, of hoge bedragen lenen. Voor het financieren van liquiditeit, voorraad of marketingkosten is dat vaak geen optie.

Draait je bedrijf goed maar heb je tijdelijk een tekort op de lopende rekening? Bijvoorbeeld omdat je jouw crediteur vooruit moet financieren, of omdat je debiteuren te lang wachten met betalen? Dan kun je soms online op zoek naar een zakelijke lening. Enkele bekende financiers voor zakelijke kredieten zijn:

Biedt zakelijke leningen, zakelijk krediet, factoring, bol.com-verkoperskrediet en zakelijke hypotheken tot 3 miljoen euro. Een zakelijk krediet kan meegroeien met je omzet. Je betaalt wekelijks 1 tot 4 procent van het krediet (rente en aflossing) terug via een automatische incasso.

BridgeFund biedt zakelijke leningen voor investeringen in machines, inventaris of voorraad. Geeft een zakelijk krediet van 5.000 tot 250.000 euro met een looptijd van 3 tot 24 maanden met een alles-in-1 tarief vanaf 0,7% per maand. Je moet minimaal 50.000 omzet hebben en 12 maanden bestaan.

New10 biedt een zakelijke lening of krediet met een looptijd van 3 tot 60 maanden. Het aanbod wordt berekend op basis van je jaarcijfers en transactiedata van de afgelopen 15 maanden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro.

Zakelijke hypotheken

Voor financieringen waarbij er veel onderpand of eigen vermogen is, zoals bij een bedrijfsfinanciering voor het financieren van commercieel vastgoed, zijn er ook platforms die zakelijke hypotheken direct koppelen aan informele investeerders. Goede platforms die bedrijfs- of beleggingspanden financieren zijn o.a.:

Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Factoring

Als je veel zakelijke klanten hebt en niet wilt wachten tot deze jouw facturen overmaken dan kun je deze  laten voorfinancieren via factoring. Als je groei afhankelijk is van hoeveel geld er bij jou binnenkomt, kun je via factoring soms wel veel meer snelheid maken.

Heb je direct een financiering nodig? Via factoring heb je soms de volgende dag het geld op je rekening. Daarnaast wordt je klant, en dus niet jij, op kredietwaardigheid beoordeeld. Ook kun je bij American factoring zelf besluiten welke facturen je wel vast voor laat schieten en welke niet.

Crowdfunding

crowdfundingMet crowdfunding vraag je kapitaal van de crowd.  Eigenlijk kan iedereen dan in jouw onderneming investeren. Deze vorm is ook geschikt voor mkb-financieringen.

Afhankelijk van welke wensen en eisen je hebt zijn er verschillende websites die je hierbij kunnen helpen. Grote crowdfunding-platformen zijn bijvoorbeeld:

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.

financiering via een informele investeerder

Risicovol startkapitaal

Ben je op zoek naar kapitaal maar kun je amper de rente betalen omdat jouw organisatie zo snel groeit dat je continu zonder werkkapitaal zit? Dan moet je op zoek naar durfkapitaal. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Om te beginnen met vrienden, familie of andere betrokkenen.

In deze fase zijn er soms ook subsidies te krijgen. Als jij veel onderzoek doet en werkt aan een nieuw product kun je voor het realiseren van een werkbaar prototype soms een WBSO-subsidie aanvragen, wat enorm kan helpen bij het financieren van de opstart van je bedrijf.

Zoek je echt grotere bedragen dan jouw warme netwerk jou kan financieren en is subsidie geen optie? Dan is equity crowdfunding soms een oplossing, of moet je toch naar een investeerder. Venture capital-investeerders of business angels zijn dan de grootste kanshebbers.

Alternatieve financierders

Heb je een unieke case en zoek je dus een unieke geldschieter? Als reguliere financierders zoals de bank geen passende financieringsvorm bieden, zijn alternatieve financieringsvormen soms de uitkomst. Denk aan de financiering van een complexe stapelfinanciering, herfinanciering of een bijzonder leverancierskrediet.

Investeerder

investeerdersDe beste financier hangt sterk af van het onderpand en andere zekerheden. Zijn bovenstaande oplossingen voor jou niet geschikt? Zoek je bijvoorbeeld een bijzonder hoog bedrag, vanwege een overname,  herfinanciering van schulden, of zeer grote aankoop? Dan zijn investeringsmaatschappijen soms de oplossing.

Kijk goed of je wel in contact bent met een investeringsmaatschappij die bij jou past. Zo zijn er grote verschillen tussen informal investors en private equity-investeerders. Op deze site lees je alles over de verschillen tussen deze soorten financierders.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over financierders zijn:

hoeveel kun je zakelijk financieren?

Vrij veel. Veel ondernemers nemen contact op met de bank waar ook hun bankrekening loopt. Deze bieden vaak alleen een financiering bij voldoende zekerheden als onderpand of eigen vermogen. Zzp’ers of andere ondernemers uit het mkb hebben meestal vooral start- of groeikapitaal nodig. Voor voor werkkapitaal crowdfunding en factoring zijn andere financierders vaak meer geschikt.

Hoe betrouwbaar zijn alternatieve financierders?

De sector is zeker betrouwbaar en er zijn in Nederland vele tientallen alternatieve financierders die snel groeien en waar je veilig  zaken mee kunt doen. Voor je een financiering afsluit is het natuurlijk wel slim om reviews van anderen of de reputatie van een bepaalde partij op te zoeken.

Welke alternatieve financierder is nu de beste?

Als je buiten de bank om een financierder zoekt kan het best lastig zijn om de beste te vinden. Het is afhankelijk van je eigen wensen. Zoek je werkkapitaal en zijn varianten als factoring of crowdfunding een optie? En wil je de financiering vooral snel op je rekening of vind je het belangrijk dat het rentepercentage zo laag mogelijk is?

Heb je een bepaald bedrag in gedachten en kun je onderpand bieden? Hoe staat je eigen bedrijf er eigenlijk voor op het gebied van solvabiliteit en liquiditeit? Al dit soort zaken spelen mee. Vandaar dat we meerdere opties bieden op onze site en niet één financierder als de beste keuze bestempelen.