Leveraged buyout

Een leveraged buyout, afgekort LBO, is een overname waarbij een deel van de overnamesom bestaat uit vreemd vermogen. Een overname waarvoor je dus een lening gebruikt. Meestal met het bedrijf zelf als onderpand. Veel private equity-investeringsmaatschappijen financieren overnames op deze manier.

Een overname financieren met geleend geld

Leveraged buyoutBij een leveraged buyout komt een groot gedeelte van het geld van een derde partij. Bijvoorbeeld uit leningen bij banken of beleggers. Hierdoor houdt de koper extra geld over. Bijvoorbeeld voor een volgende overname.

Een bank wil alleen rente op een lening. Als de waarde van het bedrijf toeneemt verandert dat niets aan de tegenprestatie die een bank eist. De volledige bedrijfswaarde stijging blijft voor de koper maar die hoeft hiervoor minder eigen vermogen te investeren.

Wil je jouw bedrijf verkopen? Overnameplatform Brookz.nl of de adviseurs van Overnameadvies.nl helpen met het vinden van geschikte opvolgers en stappen zoals de waardebepaling.

financiering ophalen bij particuliere investeerders

Een voorbeeld van een leveraged buyout

Een investeringsmaatschappij koopt een bedrijf voor een miljoen. Een jaar later is het bedrijf twee miljoen waard. Als een investeringsmaatschappij het volledige miljoen zelf had gefinancierd had ze 100% rendement gehad.

Bij een leveraged buyout financiert de investeringsmaatschappij de overname maar deels. Als het de helft bij een bank leent, hoeft de investeringsmaatschappij maar een half miljoen in te leggen. De lening moeten ze terugbetalen aan de bank, maar de waardevermeerdering van de overgenomen onderneming is nog steeds geheel voor de investeringsmaatschappij.

Van een half miljoen heeft de investeringsmaatschappij anderhalf miljoen gemaakt. Een rendement van, even los van de rentelasten voor de lening van de bank, 300 procent. De overige halve miljoen kunnen ze op deze manier inzetten bij een andere investering.

Bij een leveraged buyout kan de koper het rendement op zijn eigen inleg procentueel gezien verbeteren.

In beide situaties is de winst een miljoen, los van de extra rentelasten in de tweede situatie. Maar in de tweede situatie is er maar een half miljoen voor nodig om tot dit resultaat te komen. Doordat je met een  leveraged buyout met minder geld hetzelfde resultaat behaald is dit procentueel groter.

Leveraged buyout en de bedrijfscijfers

Een overname via een leveraged buyout geeft een extreme druk op solvabiliteit, en door de extra rentelast soms ook op de liquiditeit. Voor het overgenomen bedrijf is deze overnamevorm daarom soms onprettig. Er zijn verschillende leveraged buyouts die hierdoor een gezond bedrijf uiteindelijk zelfs failliet maakten.

Voor het overgenomen bedrijf is het soms onprettig.

Door de verhoogde rentelast van het vreemd vermogen kan een kleine schommeling in de markt, het financiële klimaat of andere externe factoren een groot bijeffect hebben.