Return on investment (ROI)

Investeerders zijn vaak benieuwd naar de return on investment, vaak afgekort als ROI. Wat betekent dit, hoe kun je de ROI berekenen en wat verwachten investeerders precies als ze met je in gesprek gaan? Voordelen en nadelen van deze formule van het investeringsrendement.

Inhoud:

Wat is return on investment?

De ROI berekenen van een investering
Wat is mijn ROI?

Met de return on investment, vaak afgekort als ROI, bereken je het rendement op een investering. Een investeerder wil weten wat een investering oplevert. In het Engels kom je soms ook de return on assets of return on equity tegen, waarmee je dezelfde berekening maakt.

In je eigen bedrijf is de return on investment je winst of verlies in verhouding tot je eigen vermogen of tot een bepaalde investering.

ROI berekenen

Als men vraagt om je ROI dan wil men dus weten wat het rendement is op (eerdere) investeringen. Als het een verlies oplevert dan is de ROI een negatief getal.

Return on investment = (Verwachte) opbrengst /  Investering (kosten) × 100%

Zelf de roi-berekening maken.

Voordeel van ROI

Het voordeel van het berekenen van de ROI is dat je direct ziet of investeringen voldoende inkomsten opleveren. Investeerders willen geen geld investeren als de jaarlijkse opbrengst van een project, product of dienst een negatief getal is. Ook zal een investeerder de inkomsten van jouw onderneming snel vergelijken met andere potentiële investeringsprojecten.

Nadeel van ROI

Een groot nadeel van de ROI-formule is dat het getal helemaal geen rekening houdt met het risico dat een investering met zich meebrengt. De risico’s van de bedrijfscijfers bereken je met andere kengetallen, zoals liquiditeit en solvabiliteit. Daarmee bereken je of een onderneming de investering werkelijk terugbetaalt.

Ook moet zowel de ondernemer als investeerder natuurlijk rekening houden met allerlei andere factoren, zoals de terugverdientijd en de bedrijfssituatie.

goede return on investment

Toon een voorbeeld van een terugverdientijd

Terugverdientijd berekenen

Als je in gesprek bent met een geldschieter en het blijkt dat de gewenste investering hoog is dan kan het helpen om ook een terugverdientijd voor te berekenen. Als iemand bijvoorbeeld 100.000 euro in jouw bedrijf investeert en jouw bedrijf is maximaal 3x dat bedrag waard, lijkt het risico erg groot.

Maar als je een voorbeeld toont waarbij de maandelijkse omzet met de genoemde investering 5.000 euro stijgt, dan is de terugverdientijd (ROI) (100.000/5.000) twintig maanden. Je hebt dan binnen twee jaar tijd de investering terugverdiend. Dan klinkt het als een kleinere stap. Financiers rekenen voor zichzelf vrijwel altijd een terugverdientijd uit. Een voorbeeldberekening kan daarbij helpen.

Ideale return on investment

ideale roi
Ideale ROI berekenen

Wat nou een goede ROI is verschilt per bedrijfstak of de fase waarin een bedrijf zich bevindt. Zo verwachten investeerders bij een nieuwe onderneming al snel een gemiddelde ROI tussen de 15 en 20 procent per jaar. Bij langzaam groeiende bedrijven ligt de ROI lager. Daarnaast verschilt het per investeerder. Zo zal een oom of tante die een neefje helpt met wat durfkapitaal dat vooral doen omdat de gunfactor hoog is. Het rendement is dan minder belangrijk. Bij crowdfunding is het een beetje fifty-fifty. Het hangt sterk af van het platform en type project. Soms is het rendement doorslaggevend, maar net zo vaak gaat het om de gunfactor.

Ga jij daarentegen een anonieme lening aan om je werkkapitaal te verbeteren of klop je bij een grote investeringsmaatschappij aan omdat je een grote stap wilt maken met een al bestaand bedrijf, dan speelt de gunfactor heus nog wel een rol maar moeten de papieren en het rendement toch echt 100% op orde zijn willen ze zaken met je doen.

Gesprekken met andere ondernemers, die ongeveer in dezelfde situatie hebben gezeten als jij, helpen om te ontdekken welke ROI’s investeerders verwachtten.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over de return on investment berekenen zijn:

Wat is return on investment?

Dit is de berekening van het rendement op een investering. Beleggers en investeerders die geld investeren willen vooraf weten hoeveel ze daarmee kunnen verdienen.

Hoe bereken je de ROI?

De ROI bereken je met de totale kosten (investering) en opbrengsten (resultaat). Je deelt je de (verwachte) opbrengst door de investering (kosten), × 100%. Het eindpercentage is je ROI.

Wat is een goede ROI?

De ROI is alleen een percentage maar zegt nog niets over het risico. Zo zijn investeerders die hun geld investeren eerder tevreden met een lage ROI als er zekerheden zijn zoals vastgoed. Zijn er geen zekerheden? Bij beleggen wordt vaak gerekend met een ROI tussen de 5-7%. Business angels die investeren in nieuwe startups verwachten waarschijnlijk hetzelfde, maar omdat ze hier ook misstappen moeten compenseren financieren ze meestal pas bij een rendement vanaf de 15-20 procent per jaar.