170 miljoen euro aan crowdfunding in Nederland vorig jaar

170 miljoen euro aan crowdfunding in Nederland vorig jaar

Vorig jaar werd er 170 miljoen euro opgehaald door middel van crowdfunding. Daarmee is 2016 een recordjaar gebleken. Het vorige record stond op 128 miljoen euro, dat in 2015 werd opgehaald. Vorig jaar werden meer dan 4800 projecten en ondernemingsplannen door deze vorm van financiering gerealiseerd.

Dit blijkt uit onderzoek van crowdfundingbureau Douw&Koren. Het ontdekte ook dat van de 170 miljoen euro zo’n 83 procent is opgehaald door 1750 ondernemers. En het zijn niet alleen startups die kiezen voor crowdfunding, ook steeds meer gevestigde ondernemingen kiezen voor deze financieringsvorm.

Creatieve projecten vs maatschappelijke

Duiken we dieper in de data, dan zien we dat creatieve projecten (film, muziek, theater) vorig jaar 13,8 miljoen euro ophaalde, waarbij het gemiddelde bedrag per project op 14.500 euro ligt. Maatschappelijke producten (speeltuin, buurtproject, etc.) haalden minder op: 10,6 miljoen euro en gemiddeld 5.800 euro per project.

“We zien dat mensen via crowdfunding die dingen oppakken die de politiek laat liggen. Of het nu gaat om een nieuw restaurant waar Syrische vluchtelingen werken, de tientallen crowdfundingprojecten voor duurzame energie of innovaties in de zorg: via crowdfunding investeren mensen in zaken die ze de moeite waard vinden”, aldus oprichter Simon Douw.

Crowdfunding is natuurlijk een hartstikke interessante vorm van financiering, maar gaat niet gepaard zonder risico’s. En die risico’s moeten beter uitgelicht worden, zo vindt toezichthouder AFM. De AFM wil dat crowdfundingplatforms beter informeren over onder andere betalingsachterstanden. “Het is zaak goed te kijken naar hoe we omgaan met de risico’s van crowdfunding, die inherent zijn aan investeren in ondernemerschap. Het zou goed zijn als de crowdfundingmarkt en toezichthouder zich daarbij kwetsbaar durven op te stellen”, aldus Douw.

crowdfunding cijfers 2016

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten