Geld lenen bij de bank

Geld lenen bij de bank is ondanks de opkomst van alternatieve financieringsvormen nog altijd populair. Met name volwassen groeiende ondernemers kloppen nog regelmatig met succes bij de bank aan en krijgen groen licht voor enorme bedragen. Toch kun je niet ontkennen dat de rol van de bank, met name als het op lenen aankomt, verandert.

Geld lenen bij de bank is veilig en relatief goedkoop

Banken zijn gemiddeld gezien goede, stabiele en goedkope organisaties om geld van te lenen. Mede omdat de tegenprestatie redelijk te overzien is. In tegenstelling tot een subsidie, investeerder of bekende hoeft een bank geen inspraak in je bedrijf en in je uitgaven. De tegenprestatie bestaat grotendeels uit het terugbetalen met rente en het bieden van een onderpand. Dat laatste is helaas niet voor alle ondernemers mogelijk om te bieden.

Weinig onderpand?

De reputatie van banken is dat ze steeds vaker financieringsaanvragen afwijzen. Geld lenen bij de bank is nog altijd de meest voorkomende vorm, maar alternatieve financieringsvormen winnen wel snel terrein ten opzichte van de bank. Vooral de eisen rond onderpand zijn bij de bank soms stevig. Eventueel zijn er mogelijkheden om als kleine startende ondernemer bij de bank te lenen, met overheidsgarantie. Zie voor meer informatie de pagina over starterskrediet via Qredits.

Bank financiert vooral grote bedragen

Banken financieringen doorgaans vrij scherp, wat betekent dat ze nog maar weinig risico kunnen lopen en alleen bij hogere bedragen de tijd die ze in een risico-analyse steken kunnen terugverdienen. Dat betekent dat de bank eigenlijk alleen nog maar aanvragen boven de miljoen euro kan beoordelen. Bij een financieringsbehoefte onder dit bedrag is het voor een bank bijna niet meer rendabel om het geld uit te lenen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Zo kun je als starter bij de meeste banken een creditcard aanvragen waarbij je de bedragen periodiek kunt aflossen. Op die manier heb je al snel een doorlopend krediet voor de eerste paar duizend euro. Daarnaast bieden verschillende banken ook wel doorlopend krediet aan hun klanten aan. In de meeste gevallen is deze vorm wel vrij prijzig en maar tot een laag bedrag beschikbaar.

Banken werken daarnaast ook steeds vaker samen met crowdfunding-platformen en alternatieve financierders. Vraag bij je huisbank naar de mogelijkheden.