Business angels

Business angels zijn professionele investeerders. Meestal is een business angel een ervaren ondernemer of persoon met een verleden in een topfunctie die vermogen heeft opgebouwd en dit zelfstandig investeert in nieuwe bedrijven en naast geld ook meerwaarde biedt met advies, ervaring of hun netwerk.

Wat is een business angel?

Business angels in NederlandBusiness angels, of het Engelse angel investors, zijn professionele particuliere investeerders die al in een vroeg stadium van bedrijven investeren.

Deze startup-investeerders, die hun eigen privékapitaal durven te investeren in een project of bedrijf, zijn in Nederland ook wel bekend als informal investors, oftewel informele investeerders.

financiering ophalen bij particuliere investeerders

Angels belangrijk voor durfkapitaal

Veel oud-ondernemers lenen geld aan een neefje, bevriende ondernemer of ander jong bedrijf. Maar een business angel is actiever dan dat. Meestal gaat het niet om een lening maar om early stage-aandelen. Angel investors investeren in de vroege groeifase van startups omdat ze zelf, vaak als (oud)-ondernemer, goed kunnen inschatten welke nieuwe onderneming het gaat redden.

Dankzij hun ervaring kunnen business angels de plannen en risico’s van andere ondernemers, veelal uit de sector waarin ze zelf ook werkzaam zijn (geweest), goed inschatten. Het risico dat het misgaat blijft groot, maar als het lukt staat er ook een goed rendement tegenover.

Dankzij hun ervaring kunnen business angels plannen van ondernemers soms goed inschatten of zelfs realiseren.

Een business angel investeert de financiering meestal volledig met eigen vermogen en is vaak betrokken bij het project. Met name voor startups met een enorme groei- en dus financieringsbehoefte is het aantrekken van zo’n investeerder vaak de eerste grote stap naar succes.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Netwerken van business angels in Nederland

een financiering via een angel investorDankzij internet zijn er verschillende platforms ontstaan. Deze geven een aardig idee van de angelmarkt in Nederland. We hebben een klein tiental verenigingen met durfkapitaal-investeerders. Van kleine lokale clubs tot online platforms.

Bij elkaar hebben deze platforms zo’n 1.500 leden. Dit zijn meestal de meer actieve investeerders. Het werkelijke aantal angels is groter zijn en  afhankelijk van welke definitie je gebruikt. Een aantal clubs zijn verenigd via BAN Nederland, of te vinden via Techleap, kredietunies of venture capital-maatschappijen. Maar er zijn ook veel business angels die nergens bij zijn aangesloten.

Equity funding en investor platforms

Voor kleinere investeringen, of investeringen die worden verspreid over vele investeerders, zijn er online volop mogelijkheden. Denk aan een financiering via crowdfunding, waarbij elke particulier kan investeren. Voor durfkapitaal zijn de platforms voor equity crowdfunding meer geschikt. Er zijn ook vraag- en aanbodsites voor zelfstandige investeerders. Deze netwerken voorzien vaak in het papierwerk waardoor de instap voor nieuwe kleine investeerders daar kleiner is.

Nieuwe investeerders kunnen zich aansluiten bij een netwerk van business angels. Investeren in een startup via een online platform is eenvoudig. Dat zegt dus niets over de succesfactor. In beginsel kost investeren in bedrijven je gewoon geld. Zeker als je vooral risicovolle projecten kiest, wat gangbaar is. De kans dat je je volledige inleg verliest is daarbij vrij groot. Veel business angels zijn eraan gewend geraakt dat ze soms investeringen compleet moeten afschrijven naar nul euro. Daar zien ze dus niets meer van terug!

Wil je samen met andere business angels investeren in startups? Via online platforms als Seedrs of andere equity crowdfunding-platforms kun je gemakkelijk aandelen kopen van nieuwe bedrijven.

Business angels overtuigen

Wil jij business angels overtuigen van jouw bedrijfsidee? Een goede financiële onderbouwing is dan een goede start. Maar houd er ook rekening mee dat deze investeerders de financiering doen op persoonlijke titel. Ze zijn meer dan gemiddeld begaan bij hun investeringen en het helpt als je een directe link met het (werk)verleden van de investeerder zoekt. Als die uit dezelfde branche komt en in dezelfde regio actief is als jij, helpt dat enorm.

Vaak wil een angel-investeerder zelf ook een bepaalde rol spelen in je bedrijf. Dat hoeft zeker geen vaste functie of urenaantal te zijn, maar als hij zijn kennis en netwerk kan inzetten om jouw bedrijf succesvoller te maken dan is de kans groter dat hij de investering doet.

Een business angel wil vaak niet alleen geld maar ook zijn kennis of netwerk inzetten.

Gemiddelde investeringsbedrag van business angels

gemiddelde investering van startup-investorsEen angel-investeerder wedt nooit op één enkel paard maar spreidt zijn risico’s over meerdere projecten. De bedragen die business angels investeren variëren daarom enorm. Een oud-ondernemer die zich fulltime bezighoudt met geld investeren bezit misschien wel tientallen miljoenen, maar wil dat vaak spreiden waardoor de bedragen per investering beperkt blijven.

Tot een investering van vijftigduizend euro per keer is voor een business angel vaak goed te overzien. Bij een groter bedrag investeren ze meestal  samen met bevriende angels. Belangrijk is wel dat het risico en de tijdsinvestering met elkaar in verhouding staan. Bij een rendement tot tien procent per jaar is het soms niet rendabel om veel tijd te steken in de investering.

Voor de komst van internet had elke investeerder zijn eigen werkwijze, inclusief contracten. Dat papierwerk, waar vaak accountants- en notariskosten bij kwamen kijken, zorgde voor een aardige drempel. Voor grote investeringen vanuit één of enkele angels is dit maatwerk nog altijd gangbaar.

Gemiddeld investeert een business angel zo’n 50.000 euro per keer, vaak samen met bevriende angels.

Zelf business angel worden

zelf angel-investeerder worden

Net als met ondernemen lijkt de eerste stap om investeerder te worden enorm, maar is die in feite eigenlijk heel eenvoudig. Zelf business angel worden, en actief investeren in niet-beursgenoteerde aandelen, kan soms al met kleine bedragen per project.

Als je er nog geen ervaring mee hebt, is het slim om voorzichtig te beginnen. Je kunt wat beleggen in startups via platforms, of je laten adviseren door andere business angels bij je eerste investeringen. Bijvoorbeeld bij workshops waar ook andere investeerders langskomen, of je kunt je aansluiten bij een vereniging of organisatie voor angel-investors.

Iedereen die op persoonlijke titel in niet-beursgenoteerde aandelen investeert mag zichzelf business angel noemen.

Business angels zijn zelfstandige investeerders. Vaak vanuit een eigen bv die ze gebruiken als eigen beleggingsmaatschappij maar eigenlijk is iedereen die op persoonlijke titel investeert in theorie een business angel. Zo zien mensen een bekende oom of tante die een grote lening heeft verstrekt aan een bedrijf al snel als professionele investeerder. Als jij veel equity-projecten meefinanciert dan kun je jezelf ook business angel noemen.

Gerelateerde berichten