Crediteuren

Crediteuren zijn bedrijven die van jou nog geld tegoed hebben. Bijvoorbeeld leveranciers die leveren op rekening, of bedrijven die jou een factuur hebben gestuurd die je nog niet hebt voldaan. In de business-to-consumer-wereld of in de betalingen tussen consumenten onderling wordt een rekening meestal direct voldaan. In het bedrijfsleven wordt er enorm veel op rekening of op termijn afgerekend. Bedrijven hebben vaak onderling enorme schuldenposten. De schuldenposten die jij hebt, bedrijven aan wie jij nog geld moet overmaken, zijn jouw crediteuren.

Door gebruik te maken van een betalingstermijn kun je jouw liquiditeit iets verbeteren. Doordat jij jouw inkomsten wel snel krijgt maar jouw uitgaven iets uitstelt heb je meer werkgeld tot je beschikking. Er is een nadeel: je verplicht hiermee jouw leveranciers een nadeel in hun werkgeld. Lang niet alle bedrijven zullen het je in dank afnemen als jij je betalingstermijnen zeer ruim neemt!

Grote bedrijven hebben er vaak een echt beleid voor opgesteld. Het staat soms zelfs op papier hoe ze ermee omgaan. Door betalingen standaard pas na een bepaalde periode te doen houden ze het kasgeld op peil. Tegen de tijd dat ze echt gaan betalen is er waarschijnlijk al weer geld binnengekomen.

Mocht het kasgeld echt enorm zijn, bijvoorbeeld bij bedrijven met jaarlijkse omzetten van 10 miljoen of meer, dan wordt er zelfs met het kasgeld dat er is vanwege openstaande facturen geprobeerd om rendement op dit geld te behalen. Zogenaamde treasury afdelingen bij bedrijven beheren het geld en zetten het kort, soms maar enkele uren, uit.

Het klinkt allemaal best leuk. Werken met je openstaande tijdelijke geld. Voor kleine bedrijven die voldoende liquiditeit hebben, en daarmee niet verlegen zitten om het werkgeld, is het soms toch aan te raden maar gewoon die facturen snel te voldoen. Wel kun je proberen hier voordeel uit te halen. Vraag je leverancier vooraf of hij extra korting kan bieden als jij direct of zelfs vooruit kunt betalen.

De Belastingdienst als crediteur

Een van de schuldeisers die elk bedrijf heeft, is de Belastingdienst. Deze is bijna altijd geld schuldig van ondernemers die er vaak enorm lang over doen voor alles geregeld is. De Belastingdienst geeft vaak korting als je direct, in één keer, of vooruit wenst te betalen. Mocht je te veel betaald hebben dan krijg je vaak zelfs een hoger dan bij de bank mogelijke rente op dit bedrag. Kijk bij de Belastingdienst of andere overheidsinstanties als gemeentegeld of belastingen dan ook altijd of er geen korting mogelijk is als je sneller voldoet aan je betalingsverplichtingen.