Bedrijfsfinanciering

Zoek je een bedrijfsfinanciering met acceptabele rente en aflossing? Voor het financieren van investeringen of werkkapitaal zijn er veel verschillende vormen van bedrijfsfinancieringen bijgekomen. Het loont om deze zakelijke leningen te vergelijken op de tarieven en andere voor- en nadelen.

Nieuwe bedrijfsfinancieringen

Juiste bedrijfsfinanciering afsluitenNaast de bank zijn er voor het mkb veel nieuwe financiers opgestaan. Zo zijn er buitenlandse financiers op de Nederlandse markt gekomen. Daarnaast zijn crowdfunding, factoring en online krediet in opkomst.

Er zijn veel verschillende bedrijfsfinancieringen ontstaan en het loont om deze te vergelijken op kosten, rente en aflossing.

Er zijn veel verschillende financieringsvormen voor het mkb.

Online zakelijk krediet of zakelijke lening

Banken zijn steeds strenger met wat ze precies financieren. Hierdoor zijn er nieuwe financiers ontstaan. Een zakelijke lening of een zakelijk krediet tot 250.000 euro, voor eenmalige investeringen, groei of extra kredietruimte voor werkkapitaal, kun je eenvoudig online afsluiten. Enkele financiers:

Biedt zakelijke leningen, zakelijk krediet, factoring, bol.com-verkoperskrediet en zakelijke hypotheken tot 3 miljoen euro. Een zakelijk krediet kan meegroeien met je omzet. Je betaalt wekelijks 1 tot 4 procent van het krediet (rente en aflossing) terug via een automatische incasso.

BridgeFund biedt zakelijke leningen voor investeringen in machines, inventaris of voorraad. Geeft een zakelijk krediet van 5.000 tot 250.000 euro met een looptijd van 3 tot 24 maanden met een alles-in-1 tarief vanaf 0,7% per maand. Je moet minimaal 50.000 omzet hebben en 12 maanden bestaan.

New10 biedt een zakelijke lening of krediet met een looptijd van 3 tot 60 maanden. Het aanbod wordt berekend op basis van je jaarcijfers en transactiedata van de afgelopen 15 maanden. Je hebt de hele looptijd een vaste rente en kunt kosteloos extra aflossen. New10 is onderdeel van ABN Amro.

Steeds meer bedrijven weten online de weg naar een passende bedrijfsfinanciering te vinden.

bedrijfsfinanciering nodig

Bedrijfsfinanciering aanvragen via de bank

Ondanks alle nieuwe financieringen halen de meeste ondernemers een zakelijke financiering nog altijd op via een bankkrediet of banklening. Zo’n vier op de vijf financieringen komen vanuit de bank. Voor een grote investering in machines, bedrijfspanden en andere langer durende leningen, is de bank het goedkoopste.

Ook voor een gewone mkb-financiering is de bank nog altijd een goede oplossing. Een bancaire financiering is relatief goedkoop en even los van voorwaarden rond aflossen, onderpand of papierwerk, is de invloed van de bank op de onderneming zelf meestal beperkt.

Werkkapitaalfinanciering

kom ik in aanmerking voor zakelijk krediet? Wil je liquide middelen om tijdelijke kosten, zoals je voorraad, mee te financieren? Voor een zakelijk krediet, voorraadfinanciering of andere kortlopende bedrijfsfinancieringen is een looptijd van 6 tot 12 maanden gebruikelijk. Zo is leverancierskrediet ook een populaire oplossing voor het financieren van werkkapitaal.

Soms is de rente op het geleende bedrag wel hoger maar meestal is de lening flexibel en snel geregeld. Tussentijds boetevrij aflossen is bijvoorbeeld meestal geen probleem. Met voldoende debiteuren kun je ook werkkapitaal financieren met factoring. Door openstaande facturen te verkopen via factoring-bedrijven kun je binnen 24 uur een bedrijfsfinanciering aanvragen. Werkt alleen voor afgeronde opdrachten en b2b-facturen.

Crowdfunding

zakelijk lenen via crowdfunding
Crowdfunding is een vorm van bedrijfsfinanciering.

Onder het mkb is ook crowdfunding in opkomst als je een financiering nodig hebt. Tussen crowdfunding-platformen zijn grote verschillen. Zo is CrowdAboutNow een effectief platform als je zelf een groot netwerk hebt van mensen die in jouw bedrijf willen investeren.

Je kunt ook een bedrijfsfinanciering ophalen via platforms waarbij al veel investeerders zijn aangesloten. Die lichten meestal wel vooraf je hele bedrijf door. Het is dus vooral een kwestie van het vergelijken van alle platformen, zodat je echt een financiering vindt die bij jouw onderneming past.

Zakelijke hypotheek

De meeste hypotheken lopen nog via de bank, al zijn er ook hier steeds meer oplossingen. Verschillende platforms matchen financieringsaanvragen voor bedrijfspanden en ander zakelijk vastgoed met investeerders. Door de hypothecaire inschrijving is het risico daarvoor beperkt. Bekende platforms zijn:

Staat vooral bekend om het bemiddelen van 1-op-1 financieringen voor winkel-, kantoor-, of beleggingspanden. Daarbij krijgt de investeerder zelf de hypotheekrechten. Heeft ook eigen vastgoedfondsen. Via Mogelijk.nl financierden investeerders al voor 1,5 miljard euro aan zakelijk vastgoed.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Startkapitaal

Heb je geen onderpand of eigen vermogen omdat je de onderneming nog maar net bent begonnen?  Qredits is mede gefinancierd door de Europese Unie en biedt een speciale bedrijfslening voor starters. Ook bestaande ondernemers bieden ze een bedrijfsfinanciering met goede voorwaarden.

Als een reguliere bedrijfslening lastig is kun je denken aan durfkapitaal. Voor de geldverstrekker is zo’n zakelijke lening vrij risicovol. In ruil hiervoor rekent die bij durfkapitaal meestal hoge rentes maar de voorwaarden zijn soepel. Zo is aflossen soms de eerste jaren niet verplicht bij deze financiering.

Je kunt risicodragend kapitaal lenen van bekenden, voorheen werd dit ook wel de Tante Agaath-lening genoemd, maar ook een passende financiering ophalen bij onbekende financierders. Bekende sites om een durfkapitaalfinanciering bij op te halen zijn bijvoorbeeld Seedrs, Oneplanetcrowd en Crowdcube.

Snel zakelijk geld lenen voor je onderneming? Kredietvooruit.nl of BridgeFund. Je bedrijf moet langer dan een jaar bestaan en jaarlijks minimaal 50.000 euro omzet hebben.

Financiering via investeerders

lenen van investeerdersWil je liever geen bedrijfsfinanciering aanvragen via een platform, maar direct met een investeerder in gesprek? Afhankelijk van je tegenprestatie en bedrijfscijfers zijn er veel particuliere investeerders die graag investeren in het Nederlandse mkb.

Ook hier zijn weer grote verschillen. Zie ook ons overzicht van investeerders.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten