Crowdfunding eerste helft 2017: €62 miljoen opgehaald

Crowdfunding eerste helft 2017: €62 miljoen opgehaald

Crowdfunding in Nederland was in de eerste helft van dit jaar goed voor 62,8 miljoen euro aan opgehaald kapitaal. Het gaat hierbij om afgeronde projecten, het geld van de meer dan 900 openstaande projecten is nog niet meegerekend. Het is de vraag of de 172 miljoen euro die in 2016 werd opgehaald, dit jaar kan worden overtroffen.

Dit blijkt uit cijfers van Fundwijzer.nl, dat de statistieken van 75 crowdfundingplatforms in Nederland verzamelt. Het eerste halfjaar van 2017 is officieel nog niet ten einde, maar tot nu is er dus al bijna 63 miljoen euro aan kapitaal opgehaald via crowdfunding.

Geldvoorelkaar.nl stapt uit brancheorganisatie Nederland Crowdfunding

Op het gebied van crowdfunding is er ook weer het nodige gebeurd. Zo ontdekte Lex van Teeffelen, lector Financiële en Economische Advisering, dat Geldvoorelkaar.nl niet meer is terug te vinden op de website van brancheorganisatie Nederland Crowdfunding. En dat terwijl er geen enkele mededeling, zowel niet van Geldvoorelkaar als van de brancheorganisatie, de deur is uitgegaan met meer informatie over deze plotselinge ontwikkeling.

Rendementsontwikkeling onder de loep

Net als in het vorige kwartaal keek Van Teeffelen naar de rendementsontwikkeling van de zes grote crowdfunding-platforms Geldvoorelkaar, Collin Crowdfunding, Funding Circle, Kapitaal Op Maat, Lendahand en Oneplanetcrowd. In vergelijking met het vorige kwartaal is er nu qua rendement een terugval of stabilisering te zien. Zo daalde het rendement bij Geldvoorelkaar en Kapitaal Op Maat door de hogere toegerekende kosten. Funding Circle daalde ook flink, maar doet het – dankzij de hoger geboden rente – qua netto rendement dan weer wel goed.

Oneplanetcrowd vermeldt daarentegen weinig gegevens, terwijl Geldvoorelkaar van de zes bekeken platforms de hoogste default en het laagste rendement. Volgens Van Teeffelen behoeft dit geen verbazing. “Het past ook bij het hoge risicoprofiel van het grootste deel van hun portfolio”, zo verklaart hij de cijfers.

‘Meer transparantie nodig’

Van Teeffelen pleit nog steeds voor meer transparantie op de crowdfundingmarkt. Hij vindt dat er vergelijkbare rendementscijfers tussen de platforms nodig zijn. dat de financiële gezondheid van alle platforms inzichtelijk moet worden en dat het duidelijk moet worden welke achtervanger er is als een platform omvalt.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten