Crowdfunding

Crowdfunding is financieren via ‘het publiek’. Als je een prachtig idee hebt voor een website, webwinkel, software of iets anders creatiefs, maar niet genoeg geld en de bank zegt nee, kan crowdfunding dienen als alternatief.  Hier financiert een of meer (kleine) investeerders via een online platform. Tenminste, als het slaagt. Want net als bij de bank, wijzen platformen ook wel eens plannen af en haalt lang niet elk project zijn financieringsdoelstelling.
Crowdfunding

Inhoud:

De platformen zorgen meestal voor een risicoanalyse en ondersteuning om investeerders te bereiken, maar het werkelijke overtuigen zul je zelf moeten doen door een duidelijke boodschap en de juiste cijfers. Daarnaast zijn er sterke verschillen tussen crowdfunding-sites. Wij hebben een overzicht gemaakt van crowdfunding in zowel Nederland als het buitenland. Op deze crowdfunding-sites kan je anderen geïnteresseerd maken in jouw project en hen jouw idee laten financieren.

Crowdfunding in Nederland

Ook in Nederland wordt crowdfunding steeds populairder. Begin 2011 zijn al de eerste initiatieven opgezet door mensen die al jarenlang ervaring hebben in het investeerderswereldje. Deze werden door de media snel opgepakt en er zijn dus al enkele cases bekend van ondernemers die in Nederland met crowdfunding hun benodigde kapitaal hebben opgehaald. Inmiddels is crowdfunding niet meer weg te denken als financieringsvorm. De verwachting is dat het snel de rol van de bank overneemt op het gebied van mkb-financieringen.

Nederlandse crowdfunding-sites:

  1. Kapitaal Op Maat
   De naam zegt het al, biedt maatwerk bij een financieringsbehoefte tussen de 25.000 en 2.500.000 euro. Koppelt via haar online platform ondernemers met een financieringsbehoefte en investeerders aan elkaar. In tegenstelling tot sommige andere platformen richt deze zich op het complete mkb. Een maatschappelijke of innovatieve doelstelling zijn niet vereist al helpt dit natuurlijk wel om investeerders over de streep te trekken. Heeft inmiddels al voor miljoenen aan financieringen in het mkb gerealiseerd.
  2. Geldvoorelkaar
   Deze speler, in 2010 opgericht door twee heren uit de financiële dienstverlening, was de eerste crowdfunding-speler met een eigen AFM vergunning. Had in haar eerste jaar al zeshonderd duizend euro in ruim vijftig verschillende projecten gerealiseerd en is momenteel het crowdfunding platform dat het meeste geld heeft opgehaald in Nederland.
  3. Funding Circle
   Het omschrijft zichzelf als de grootste online kredietmarktplaats ter wereld voor kleine en middelgrote ondernemingen en heeft begin 2017 al meer dan 25.000 bedrijven gefinancierd. Als marktplaats zit het tussen crowdfunding en business angel-investeringen in. Je pitch is hierbij dus minder doorslaggevend. Het is vooral belangrijk hoe Funding Circle jouw aanvraag beoordeelt. Om een krediet te kunnen aanvragen moet je bedrijf minimaal 2 jaar oud zijn, met een minimale omzet van € 50.000. Ook moet er tenminste één positief bedrijfsresultaat geweest zijn in de laatste twee boekjaren.
  4. Collin
   Momenteel de snelste groeier op de crowdfunding-markt. Het minimumbedrag is 50.000 euro en de screening is streng; bijna twee derde wordt afgewezen. De €350 die je vooraf moet betalen ben je dan dus ook kwijt. Als je hierover twijfelt, moet je het waarschijnlijk niet doen. Ben je wel zeker van je zaak, dan is dit het meest actieve platform. De strenge screening zorgt voor veel vertrouwen bij investeerders. Momenteel heeft Collin nog altijd een 100% financieringsscore en veel aanvragen worden al binnen één uur gefinancierd.
  5. CapitalCircle
   Dit platform heeft snel naam gemaakt door voor verschillende Jamin-franchisers geld op te halen. Richt zich op het gehele mkb. Gebruikers die staan ingeschreven bij de KvK kunnen een lening aanvragen via de website. De organisatie beoordeelt vervolgens eerst het bedrijf en het project, voordat het online wordt gezet. Indien het bedrijf kredietwaardig is kunnen investeerders via een veiling tegen elkaar opbieden om mee te mogen doen in deze investering. Maandelijks worden rente en aflossing terugbetaald tot de lening volledig terugbetaald is.
  6. CrowdAboutNow
   Dit crowdfunding-platform draait om investeringen in plaats van donaties, al is het door de jaren heen wel meer naar de creatieve hoek toegegroeid. Desondanks moet er hier ook aan regels worden voldaan als je je wil aanmelden. Hoeveel rendement bied je, wat is de looptijd, terugverdientijd, je ondernemingsplan, et cetera. In de eerste twee maanden hebben vier ondernemers via CrowdAboutNow hun financiering bijeengebracht. In totaal ging het daarbij om €70.000, met behulp van meer dan 150 investeerders.

Crowdfunding internationaal

 1. Funding Circle
  Een internationaal crowdlending-netwerk dat in 2015 is opgericht. Onder andere ZenCap is hierin opgegaan. Naast Nederland is deze crowdfunding-organisatie ook actief in het Vereningd Koninkrijk, Duitsland en Spanje. Om in aanmerking te komen voor financiering moet je bedrijf minimaal 50.000 euro omzetten. Ook moet je de laatste 2 jaarrekeningen aanleveren met minimaal een positief resultaat. Je bedrijf moet Nederlands zijn en je staat zelf persoonlijk garant voor de lening.
 2. Kickstarter
  Ze claimen het grootste crowdfunding-platform ter wereld te zijn en zijn sinds 2014 ook specifiek in Nederland actief. Kickstarter werkt op basis van het donatie-model. Je krijgt dus geen lening en verkoopt geen aandelen maar bent verplicht om beloningen aan te bieden, in de vorm van producten, kortingen of ervaringen. Kickstarter biedt de optie aan om een crowdfunding-widget op je website te plaatsen, maar int ook 5% van wat je binnenhaalt.
 3. IndieGoGo
  Net als Kickstarter is IndieGoGo een groot Amerikaans platform. Het werkt grotendeels op basis van het donatie-model, maar equity crowdfunding behoort ook tot de mogelijkheden. Het mooie van dit crowdfunding-initiatief is dat je al het geld dat je opbrengt mag houden, ook als je je doel niet weet te bereiken. IndieGoGo incasseert dan wel vier procent van het geld.
 4. Peerbackers
  Nog een crowdfunding-site waarbij het de bedoeling is dat je je investeerders beloont met kleine cadeautjes in de vorm van een kijkje achter de schermen, een persoonlijk dankwoord, gratis tickets, een exclusieve preview, et cetera. Als je minstens tachtig procent van je einddoel bereikt voor de deadline, dan wordt het geld naar je overgemaakt. Peerbackers claimt 5 procent van je opgehaalde geld.
 5. Lendahand
  Beetje een vreemde eend in de bijt want niet elke ondernemer kan hier zomaar aankloppen om geld maar als je een project zoekt om te steunen heeft Lendahand wel wat voordelen. Zij verstrekken mesokredieten aan het mkb in ontwikkelingslanden. Je krijgt als kredietverstrekker daar een mooie rente voor en doordat dit in ontwikkelingslanden tot extra banen en inkomsten leidt, zullen uiteindelijk ook de allerarmsten profiteren.

Succes van crowdfunding verschilt per regio

Wat gelijk opvalt is als je kijkt naar de Amerikaanse/internationale crowdfunding-websites en crowdfunding-sites in Nederland, dan is dat het bij die laatste vooral om investeringen draait in plaats van donaties. Nu is dat ook niet zo heel gek als je je bedenkt dat de Amerikaanse wet het nou eenmaal verbiedt om bij crowdfunding-sites te delen in de winst. Maar via de Amerikaanse website wordt wel veel meer geld binnengehaald. Dat is –logischerwijs- te danken aan de grotere (potentiële) poel van investeerders.

Crowdfunding – Investeerders of donaties?

Mocht je als (beginnende) ondernemer dus je plan tot uitwerking laten komen via een crowdfunding-website, kijk dan eerst goed naar wat je precies kan verwachten. Gaat het enkel om investeringen, of zijn donaties ook mogelijk? Hoeveel procent honorarium wil de website en is dat alleen als je je doel behaalt of ook als je niet op tijd het benodigde geld bijeen hebt? En hoeveel procent wil een derde partij als PayPal van jou? Allemaal zaken die je eerst moet onderzoeken voordat je besluit jouw misschien wel unieke idee met de rest van de wereld te delen. Maar heb je eenmaal je research gedaan, de juiste crowdfunding-website gekozen en je idee in de etalage gezet dan staat niets je nog in de weg om tientallen of misschien wel een tiental duizenden euro’s binnen te halen!