Equity Crowdfunding in Nederland

Crowdfunding kent verschillende variaties. Zo kan het betekenen dat het publiek kan financieren door te doneren, een geldlening of via aandelen. Bij equity crowdfunding koopt het publiek aandelen van het bedrijf, of toekomstig recht daarop.

In de media is er veel te lezen over crowdfunding als ware het één concept. Als een bedrijf geld heeft opgehaald en zijn plannen in de praktijk mag brengen is dat meestal het verhaal. Toch zijn de verschillen tussen de crowdfunding-varianten erg groot.

Wat is equity crowdfunding?

Equity crowdfunding: geld ophalen met aandelen verkopenBij equity crowdfunding maakt het bedrijf haar investeerders mede-eigenaar van de onderneming. Soms letterlijk doordat het direct aandelen uitgeeft.

Als het lastig is om de aandelen goed te waarderen, bijvoorbeeld omdat de omzet of winst nog erg lastig te voorspellen is, kan een bedrijf eerst een converteerbare lening uitgeven en kan deze later worden omgezet in aandelen.

Equity crowdfunding maakt investeerders mede-eigenaar van het bedrijf.

Het wordt daarom ook wel durfkapitaal crowdfunding genoemd. In Nederland is equity crowdfunding minder populair dan de lening- of donatievariant, maar het heeft enkele interessante kenmerken.

Platformen voor aandelen-crowdfunding

Equity crowdfunding-platforms die (mede) in Nederland via aandelen of converteerbare leningen campagnes aanbieden zijn:

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.

Het Engelse Seedrs is een crowdfunding-platform voor durfkapitaal dat equity campagnes heeft voor bedrijven uit heel Europa. Heeft veel campagnes, waar regelmatig ook mooie snelle groeiers tussen te vinden zijn. Biedt ook een secondary market waardoor de aandelen verhandelbaar zijn.

Seedrs en Crowdcube hebben veel overeenkomsten en eerder plannen gehad om te fuseren. Beide zijn ongeveer even groot en alhoewel er verschillen zijn voor investeerders, zal vooral het aanbod de doorslag geven.

In Nederland is SeedBlink vooral bekend vanwege de overname van het crowdfundingplatform Symbid, dat het in 2022 kocht. Het Roemeense investeringsplatform is opgericht in 2020 en richt zich op technologie startups en scale-ups.

Wefunder is een equity-crowdfundingplatform uit de Verenigde Staten. Sinds begin 2023 is het bedrijf, dat in de VS al groot is, ook in Europa actief. Het werkt met risicodragend kapitaal en richt zich vooral op startups. Beleggers investeren in aandelen, converteerbare leningen of opties.

CrowdedHero, opgericht in 2019 en gevestigd in Letland, is een equity crowdfundingplatform dat zich richt op de sectoren vastgoed, startups, groene energie en landbouw. Projecten hebben meestal een hoog risicoprofiel, waarbij het platform zelf mikt op een jaarlijks rendement tussen de 16-20 procent.

Crowdfunding via aandelen

Bij equity based crowdfunding krijg je geen lening, maar verkoop je aandelen van je bedrijf. Wat dat betekent is afhankelijk van welke afspraken worden gemaakt. Een belangrijk aspect is dat aandelen-kapitaal gezien wordt als eigen vermogen.

Er is bij equity crowdfunding geen schuld die je terugbetaalt. Het rendement op aandelen is afhankelijk van het toekomstige bedrijfsresultaat. Dat klinkt voordelig voor de ondernemer, maar de kosten van een campagne zijn vaak hoog en bij succes verdeel je voortaan de winst over alle aandeelhouders.

Voor- en nadelen van equity crowdfunding

CrowdfundingZowel voor de ondernemer als voor de investeerder hebben alle crowdfunding-oplossingen hun eigen voor- en nadelen, waardoor het een niet beter is dan het ander.

Een voordeel van equity crowdfunding voor de ondernemer is dat er geen schuld staat op de balans. Je eigen vermogen stijgt, waardoor equity crowdfunding soms kan fungeren als onderpand voor een banklening. Het kan dus als hefboom werken om nog veel meer geld op te halen.

Equity crowdfunding is met name interessant als er extra eigen vermogen nodig is.

Extra eigen vermogen dankzij crowdfunding

Zonder schuld op de balans heeft het bedrijf een hogere solvabiliteit. Het lijkt sterker opgewassen tegen toekomstige tegenslagen. Al wordt het extra eigen vermogen soms ook ingezet als hefboom om via andere wegen weer meer kapitaal op te halen.

Zonder schuld op de balans, of verplichte terugbetalingen, heeft het bedrijf meer geld om te investeren in een groeiscenario. Om die reden wordt equity crowdfunding vooral ingezet bij bedrijven waarvan de verwachting is dat ze snel groeien en in de toekomst veel waard worden.

Denk aan jonge hippe startups in de internet- of softwarebranche. Als deze snel stijgen in waarde, kunnen de aandelen later voor meer geld worden verkocht dan waarvoor ze tijdens de crowdfunding-actie zijn gekocht. Naast dividend, is dat een belangrijke winst voor equity-investeerders.

Zodra je geld gaat verdienen komt de keerzijde

Equity Crowdfunding in NederlandZolang je in een fase van investeren zit en elke euro nodig hebt is het geven van aandelen in plaats van geld een makkelijke manier om werkkapitaal vast te houden zonder dat je onderneming op papier waarde verliest. Maar zodra je bedrijf geld gaat verdienen komt de keerzijde. Want die winst is niet meer alleen van jou, tenzij je tegen die tijd je aandelen weer hebt teruggekocht. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De waarde kan in de tussentijd sterk zijn gestegen. Het is maar de vraag of je ze dan nog wel kunt betalen. Koop je ze niet terug? Dan zal de winst die je bedrijf maakt altijd worden afgeroomd doordat je dividend moet betalen aan de andere aandeelhouders. Als je bedrijf veel geld verdient kan deze vorm van crowdfunding veel duurder uitpakken dan wanneer je een simpele lening had afgesloten.

Verschillen qua investeerders

investeerdersBij een geldlening is vooraf bekend wat er wordt terugbetaald en tegen welke rente. Bij equity crowdfunding is dat meestal niet het geval. Dat brengt meer onzekerheid met zich mee waardoor particulieren niet zo snel op deze wijze investeren. Grote investeerders, zoals private equity, of venture capital-investeerders, zijn er vaak juist dol op.

Investeerders die zekerheid zoeken kiezen daarom meestal voor het financieren van bedrijven met een lening. Maar mensen die graag een gokje wagen met het risico dat ze hun hele inleg verliezen, kiezen soms juist voor equity crowdfunding. Als de groei van het bedrijf sterker is dan vooraf was ingeschat, is hun rendement aan het einde van de looptijd meestal ook groter.

Waarheid van equity zit in de details

In theorie geeft equity crowdfunding veel onzekerheid, waardoor het verhaal wel erg rooskleurig moet zijn voor een investeerder om in te stappen. Maar natuurlijk kun je vooraf wel zaken afspreken. Bijvoorbeeld over hoe en wanneer aandelen worden teruggekocht, en voor welk bedrag. Daarnaast kun je vooraf een minimumuitkering voor het dividend afspreken. Op die manier ontstaat er een soort tussenvorm tussen crowdlending en equity crowdfunding waarbij je sommige risico’s beperkt.

Andere crowdfunding-oplossingen

In Amerika wordt er veel gewerkt op basis van donaties. In Nederland werken de meeste crowdfunding-platformen op basis van crowdlending. In plaats van één geldlening bij de bank, ga je een groot aantal kleine leningen aan met allerlei onbekenden. Een belangrijke eigenschap van lenen is dat vooraf voor beide partijen alle voorwaarden en eigenschappen rond het terugbetalen bekend zijn. Dit is bij equity crowdfunding niet het geval.

Op zoek naar crowdfunding? Zie dan ook ons platform-overzicht of kijk op pagina’s over investeren in vastgoed, of investeren in p2p-leningen.

Gerelateerde berichten