Geld lenen voor bedrijf

Geld lenen voor je bedrijf is voor veel ondernemers een grote stap. Toch ontkom je er soms niet aan. Het runnen van een eigen onderneming kost naast de nodige tijd en energie doorgaans ook behoorlijk wat geld. Vooral in de beginfase van je bedrijf ben je vaak genoodzaakt om flink wat investeringen te doen. Hierbij start je natuurlijk met je eigen spaargeld, maar dat raakt helaas een keer op. Waar kun je dan geld lenen voor je bedrijf? 

Geld lenen om een bedrijf te beginnen

Geldlening bij de bank

Wanneer je geld wilt lenen om een bedrijf te starten denk je waarschijnlijk als eerste aan een zakelijke lening via de bank. Dit is een logische gedachte. De bank is vaak de beste optie, indien dit mogelijk is. Ondanks alle nieuwe financieringsmogelijkheden blijft de bank voor de meeste ondernemers de meest populaire optie, zeker bij klein krediet tot enkele duizenden euro’s. Ook bij grote bedragen waarbij er verschillende financieringsvormen worden ingezet, is de bank meestal de belangrijkste geldschieter.

Voor starters is het echter lastiger om geld bij de bank los te peuteren. Het probleem is dat banken graag enige zekerheid willen. Gelukkig zijn er alternatieven waar je ook zonder onderpand geld kunt lenen. Een enkeling daarvan leent zelfs geld op basis van je ondernemingsplan. Bij starters zijn dan zelfs de jaarcijfers niet doorslaggevend. Eén daarvan is Qredits, die onder meer startende ondernemers ondersteunt die nog niet kunnen voldoen aan de reguliere acceptatiecriteria van banken.

Zakelijk geld lenen bij Qredits

Qredits is een onafhankelijke stichting, maar wordt sterk gesteund vanuit de overheid en enkele grote financiële instellingen zoals de eerder genoemde banken. De stichting biedt geld-leningen tot 250.000 euro. Om in aanmerking te komen voor een lening vraagt Qredits om een geloofwaardig ondernemingsplan. Ook kijkt de organisatie naar sociale aspecten. Streef je een maatschappelijk doel na, dan is de kans dat je geld kunt lenen om een bedrijf mee te starten dus groter.

Ook de overheid biedt initiatieven die het geld lenen-aspect voor starters eenvoudiger maken, zoals het MKB-krediet. De hoogte van de subsidie ligt tussen de 50.000 en 250.000 euro en is te vergelijken met een zakelijke lening. Heb je minder startkapitaal nodig, dan is microfinanciering een optie. In dit geval is de hoogte van het krediet maximaal 50.000 euro. Een belangrijke voorwaarde voor deze financieringsvorm is dat je openstaat voor begeleiding en advies vanuit de overheid, zowel voor, tijdens als na de opstart van je bedrijf. Een andere voorwaarde is dat je naast het hebben van een haalbaar ondernemingsplan de geldverstrekkers moet kunnen overtuigen van jouw ondernemerskwaliteiten.

Werken met investeerders

Een alternatief is om een investeerder te zoeken die toekomst ziet in jouw onderneming. De investeerder kan zowel een bedrijf zijn als een vermogende particulier. Waar een bank geneigd is om te kijken naar het verleden van het bedrijf of de aanwezigheid van een solide onderpand, zal een investeerder sneller kijken naar de toekomst en het mogelijke rendement.

Investeerders vind je in verschillende vormen. Zo zijn er informal investors, ook wel business angels genoemd. Dit zijn vaak rijkere (oud) ondernemers of bestuurders die graag een gedeelte van hun privévermogen willen investeren in veelbelovende bedrijven. Op het internet zijn diverse venture capital-organisaties te vinden die je hierbij kunnen helpen.

Een andere vorm is private equity. Deze investeerders hebben veel overeenkomsten met beleggers. Het zijn vaak grotere bedrijven die hun geld in aandelen willen beleggen die niet beursgenoteerd zijn. Daarnaast zijn er ondernemers die geld lenen van vrienden, familie of andere externe personen. Deze groep wordt ook wel omschreven als Friend, Family, Fools (FFF). Wanneer zij investeren in jouw bedrijf ziet de Belastingdienst dit als durfkapitaal. Vanwege mogelijke belangenverstrengeling is een partner of mede-ondernemer uitgesloten van deze regeling.

Crowdfunding

Ook crowdfunding wordt steeds vaker gebruikt door starters die naast het geld lenen ook gelijk de interesse voor hun bedrijf willen polsen. In crowdfunding is een duidelijk verschil tussen aandelen verkoop (equity crowdfunding) en geldleningen (crowdlending). Vooral voor die laatste zijn er talloze crowdfunding-initiatieven, dus is het in dat geval wel raadzaam om een platform te kiezen dat goed bij jouw bedrijf past. Over het algemeen is crowdfunding het meest interessant bij projecten die een hoge gunfactor hebben en niet al te veel geld nodig hebben.