Investeerders

De bekendste vorm van het verzamelen van geld voor een onderneming is het zoeken van een investeerder. Alhoewel een bank voor de hand ligt heeft deze hoge eisen voor geld lenen, zoals een onderpand. Vrienden en andere bekenden willen vaak helpen maar komen meestal niet met vele duizenden euro’s. Als je dit wel aan kapitaal nodig hebt, zul je op zoek moeten gaan naar investeerders.

Termijn van investering

Investeerders zijn in te delen in organisaties die op korte, ongeveer tussen 1 en 5 jaar, en op langere termijn rendement willen zien. Er zijn meer investeerders die zoeken naar een rendement op lange termijn, maar deze zijn relatief moeilijker te vinden. Ze zijn wat behoudender en minder aanwezig op plaatsen waar je een investeerder normaal gesproken zou verwachten.

Verder zijn ze lastiger te overtuigen om te investeren. Waarom zouden ze in jouw bedrijf investeren als het investeren in vastgoed, aandelen of valuta op termijn net zo veel rendement en minder risico met zich meebrengt?

Lange termijn investeerders

Lange termijn investeerders zijn te vinden als je op zoek gaat naar participatiemaatschappijen, vermogensbeheer partijen en de grotere private equity verstrekkers. Meestal is er interesse vanaf ongeveer 500.000 euro en meer. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden via NVP.nl, de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.

Korte termijn investeerders

Er zijn minder partijen actief op de korte termijnmarkt. Verder zijn deze investeerders vaak iets agressiever in het zoeken van rendement. Als je met een korte termijn investeerder in zee wilt gaan zul je goed moeten kunnen onderhandelen. Zo niet dan ben je óf meteen je halve bedrijf kwijt, óf de investeerder haakt zelfs al af als hij merkt dat hij je al om kan praten. Zijn vertrouwen in jouw ondernemerschap is er dan simpelweg niet meer.

Korte termijn investeerders kun je veelal vinden door te zoeken naar business angels, informal investors en venture capitalisten. Dit zijn vaak kleinere clubs die over het algemeen durven te investeren tussen de 50.000 en 500.000 euro. Wij bieden een klein overzicht van investeerders die je verder op weg kunnen helpen.

Als je op zoek bent naar investeerders voor bedragen van 50.000 en minder wordt het pas echt lastig. Je zou verwachten dat, omdat het bedrag lager is, er meer investeerders zijn die dit kunnen missen. De praktijk wijst echter uit dat hoe lager de investering wordt, hoe hoger het risico dat het niet of maar gedeeltelijk terugverdiend wordt. Toch zijn er zeker partijen die gespecialiseerd zijn in korte termijn investeringen. Ze zijn het beste te vinden via crowdfunding-sitesbusiness incubators of soms via je eigen netwerk van bekenden die willen investeren met durfkapitaal.

Mate van activiteit

Naast de periode is het belangrijk vooraf te weten wat je een investeerder kunt bieden. Als er geen onderpand is, hoe kun je dan de investeerder tonen dat hij een goede keuze maakt? Ben je bereid een hoge rente te betalen? Aandelen af te staan? Of mogelijk zelfs een bestuurszetel? Hoe korter de termijn hoe meer een investeerder op zijn geld zit.

Veelgestelde vragen over investeerders

  1. Op zoek naar een investeerder? Lees vooraf even de eisen en wensen van investeerders door!
  2. Zijn investeerders lastig te vinden? Niet als je gebruik maakt van ons overzicht van investeerders.
  3. Investeerders leren kennen? Zie dan ons overzicht van uitspraken van bekende investeerders.