Investeren in crowdfunding

Door te investeren in crowdfunding financier je jonge snelgroeiende bedrijven. Tenminste, in veel gevallen. Natuurlijk maken er ook steeds meer bestaande grote bedrijven gebruik van, maar in vergelijking met de aandelenbeurs waar je vooral ouderwetse beursgenoteerde reuzen ziet, is crowdfunding het jongere alternatief. Online kun je direct kennismaken met lopende projecten en desgewenst bepalen waar jij je geld in wilt investeren.

Investeren in crowdfundingVermogende particulieren investeren al jaren in bedrijven maar met het ontstaan van het internet is dit wel makkelijker geworden. Zo zijn er diverse platformen opgericht waarbij ondernemers met een financieringsbehoefte worden gekoppeld aan investeerders. Dat klinkt formeler dan het is want bij de meeste crowdfunding-sites zijn de investeerders gewoon particulieren. Natuurlijk zijn het wel mensen die spaargeld hebben wat ze kunnen missen. Vaak zijn het dus redelijk vermogende mensen die graag een hoger rendement willen behalen dan wat ze op hun spaargeld bij de bank krijgen.

Investeren in meer dan alleen rendement

Voor de ondernemers is dit erg interessant. Niet alleen zijn de regels rond bankfinancieringen tussen 2008-2012 een stuk strenger geworden, waardoor een lening bij de bank vaak niet meer tot de mogelijkheden behoort, ook is het interessant om te zien of ‘het publiek’ gelooft in het concept. Als kleine investeerders zoals particulieren in je crowdfunding-project investeren betekent dit waarschijnlijk dat ze vinden dat je goed bezig bent.

Voor de investeerder is het rendement belangrijk, maar veel mensen die investeren in crowdfunding doen dat voor meer dan het geld. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk om nieuwe startups te ontdekken of voelen zich betrokken bij bepaalde projecten. Soms zijn het zelfs ware ambassadeurs! Soms is het rendement ook niet eens doorslaggevend in het type crowdfunding-project waarin ze investeren, maar eerder het verhaal erachter.

Investeringsprojecten vinden

Op het internet zijn veel crowdfunding-sites te vinden. De meesten hebben nu projecten waarbij je direct kunt instappen. Vooraf is het wel goed om te weten dat platformen enorm met elkaar kunnen verschillen. Zo zijn er algemene sites die zichzelf gewoon zien als zakelijk financieringsalternatief. Zij willen investeerders vooral rendement bieden en hebben dus een breed aanbod van projecten waarop ze vooraf al een risico-analyse hebben losgelaten. Hier speelt het rendement en risico van de projecten dus een grote rol.

Op Lendahand.com daarentegen staan vooral verzoeken voor microkredieten vanuit ontwikkelingslanden. Het rendement is hier meestal lager (naar eigen zeggen 3-4%) maar het maatschappelijke aspect maakt dit voor veel investeerders ruimschoots goed. Daarnaast zijn er sites die juist nieuwe technologische startups willen aanbieden, pure startups willen helpen of de eigen regio of branche onder de aandacht willen brengen. Het kan dus lonen om vooraf wat onderzoek te doen naar de verschillende sites.

Soorten crowdfunding

Als je begint met investeren in crowdfunding zijn er een paar belangrijke zaken om te weten. Allereerst zijn er grofweg drie verschillende vormen van crowdfunding. Bij de eerste vorm doneer jij het geld, zoals op Kickstarter.com het geval is. Vaak krijg je er wel iets voor terug maar juridisch gezien is dat vooral om je te bedanken voor je donatie dan dat je werkelijk een aankoop doet. Belangrijk om te weten als je er vooral aan begint vanwege het rendement want hier krijg je je geld dus niet meer terug.

De tweede optie is crowdlending: het investeren in leningen. Het bedrijf leent het geld van jou en jij krijgt tijdens de looptijd een vooraf besproken rente terug. In 2016 lag het rendement hierop zo rond de vijf procent. De derde optie is equity-crowdfunding, wat samengevat betekent dat je aandelen van het bedrijf koopt. Het verschil met een lening is dat je rendement meestal afhankelijk is van de winst en waardestijging van het aandeel. Vooraf worden wel indicaties genoemd, maar die zijn dus verre van zeker. Gemiddeld gezien levert deze vorm van crowdfunding meestal net wat meer op dan het uitlenen van geld maar zijn de risico’s ook groter.