Geld investeren

Waarin kun je nu het beste je geld investeren en hoe begin je hiermee? Je kunt voorzichtig beleggen in aandelen of crowdfunding-projecten. Als je meer vermogen kunt missen kun je ook investeren in vastgoed, startups of crypto. De verschillende investeringskansen en rendementsverwachtingen op een rij.

Inhoud:

Geld investeren

geld investeren: waarin?Zoek je een goed gemiddeld rendement voor jouw vermogen? Afhankelijk van je financiële situatie zijn er kansen genoeg.

Je kunt eenvoudig particulier investeren in bekende investeringen als vastgoed, bedrijven of de beurs. Niet genoeg? Je kunt ook in crowdfunding, crypto’s, duurzame projecten of jonge startups investeren. Ook jij kunt investeerder worden.

Als jij jouw geld wilt beleggen in bedrijven of projecten, in ruil voor een mooi rendement, is dat jouw goed recht. Wel zijn er altijd risico’s aan verbonden. Als je ervan wakker ligt als je de belegging verliest, kun je beter niet investeren.

Let op: geld investeren gaat gepaard met risico’s, je kunt je inleg (deels) verliezen.

Beleggen in aandelen op de beurs

Op een online broker beleggen in aandelenBeleggen in beursgenoteerde aandelen is een prima manier om vermogen op te bouwen, en als investeringsvorm populair onder vermogende particulieren. De koers van aandelen schommelt, maar op langere termijn geven de AEX en/of S&P500 gemiddeld tussen de 6 en 8 procent rendement per jaar na inflatiecorrectie.

Online brokers maken het handelen in aandelen, obligaties of etf’s eenvoudig en ook met kleine bedragen mogelijk. Bekende brokers zijn:

Bij de online broker DEGIRO kun je zelf wereldwijd beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, etfs, opties en futures. DEGIRO is marktleider in Nederland en staat bekend om lage tarieven en veel gebruikersgemak. Met beleggen kun je je inleg verliezen.

eToro is internationaal een kampioen onder de brokers. Miljoenen gebruikers uit meer dan honderd landen handelen hier snel en goedkoop in aandelen maar ook in grondstoffen, valuta en 70 soorten crypto. eToro biedt ook opties en CFD's maar let op: 76% van de retail CFD-accounts verliest geld.

Saxo werd in in Nederland bekend dankzij de overname van Binck Bank, dat verschillende awards won als beste online broker. De rekeningen in verschillende valuta, kinderrekeningen en AutoInvest-functie maken het een compleet en eenvoudig platform. Vanaf 13 mei 2024 verlaagt het de tarieven.

Meer info over geld beleggen of online brokers.

Terug naar inhoudsopgave

Crowdfunding

crowdfundingIn Nederland is crowdfunding vooral gericht op het financieren van het mkb. Op sommige platformen kun je al vanaf (een paar) honderd euro per keer investeren in projecten. Het aanbod op de diverse crowdfunding-sites verschilt enorm. Gemiddeld gezien is het rendement tussen de 5 en 7 procent per jaar. Het blijkt lastig om beursgenoteerde bedrijven te verslaan, maar het heeft het voordeel dat je stabielere (rente-)inkomsten opbouwt.

Bekende platformen zijn:

Geldvoorelkaar.nl is het eerste zakelijke crowdfundingplatform in Nederland. Het financiert mkb- en vastgoedondernemingen. Heeft al meer dan 2.200 projecten gefinancierd met een totale funding van ruim 500 miljoen euro.

Collin Crowdfund is een platform dat zich onderscheidt door eigen, regionaal werkende Crowdfund Coaches en een intensieve screening. Grote en kleine campagnes worden vaak snel gefinancierd en investeerders hebben continu inzicht in hun portefeuille.

Invesdor

9 (onze review)

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.

Meer info op investeren in crowdfunding.

Terug naar inhoudsopgave

Cryptovaluta

Handelen in cryptoSinds 2024 is crypto als investering weer volop in het nieuws. Je kunt op verschillende manieren crypto’s kopen. Het is nog onzeker wat de blockchain en cryptovaluta als bitcoins brengen. Zowel in toepassingen als in rendement. Maar het is een nieuwe industrie en daar kun je in investeren. Financiële organisaties, grote fondsen en beursgenoteerde bedrijven zijn al ingestapt. Dankzij staking kun je er ook een soort rente op verdienen.

Bekende brokers of exchanges waarop je als particulier kunt investeren in crypto zijn:

Bitvavo is opgericht in Amsterdam en met inmiddels anderhalf miljoen gebruikers is het de grootste crypto broker van Nederland. Deze crypto-exchange biedt meer dan 250 digitale valuta tegen lage transactiekosten en een eenvoudige manier om je crypto's te staken. Het is genoteerd bij de AFM.

Heeft gebruikers over de hele wereld en is een autoriteit in de crypto-industrie. Het biedt een uitgebreid assortiment aan crypto, een gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde handelsfuncties. Heeft een sterke nadruk op veiligheid, waaronder verzekering van digitale activa.

Via de Nederlandse crypto broker Finst kun je investeren in meer dan 100 verschillende cryptovaluta, zonder een minimumbedrag. Je betaalt alleen 0,15% transactiekosten, verder geen vaste kosten, bewaar- of opnamekosten. Via bundels investeer je eenvoudig in de top-10 of top-25 crypto's.

Meer info over beleggen in crypto.

Terug naar inhoudsopgave

Duurzaam investeren

duurzame projecten

Steeds meer mensen beleggen alleen nog maar in bedrijven die duurzaam werken. Via duurzame projecten help je sociale en maatschappelijke organisaties, beperk je jouw ecologische voetafdruk én boek je toch vaak een mooi financieel resultaat. Bekende duurzame platforms zijn:

Een crowdfunding-website waar je kunt investeren in ondernemers in ontwikkelingslanden in ruil voor 5-7% rente op jaarbasis. Investeren kan vanaf 10 euro. Beschikt over de ECSP-vergunning en staat onder toezicht van de AFM. Realiseerde al ruim 160 miljoen aan financieringen.

Invesdor

9 (onze review)

Duurzaam platform voor innovatieve ondernemers en toekomstgerichte investeerders. Begin 2024 had het ruim 530 miljoen aan financieringen gerealiseerd. Biedt zowel obligatieleningen, converteerbare leningen als equity-campagnes. Nam eind 2022 het Nederlandse Oneplanetcrowd-platform over.

DuurzaamInvesteren.nl is een platform dat regelmatig grotere investeringsmogelijkheden aanbiedt in duurzame projecten en duurzame bedrijven. Sinds de lancering in 2016 heeft het in totaal meer dan €200 miljoen aan financieringen opgehaald via het platform. Het drempelbedrag verschilt per project.

Meer info over duurzaam investeren.

Terug naar inhoudsopgave

Goud, goederen en grondstoffen

Goederen en grondstoffenEen tastbare investering kan helpen om je vermogen veilig te stellen voor inflatie of financiële instabiliteit. Goud kan dienen als ‘veilige haven’ in tijden van economische onzekerheid of hoge inflatie. Ook andere grondstoffen of zeldzame verzamelobjecten als oldtimers, whisky, postzegels of schilderijen zijn soms waardevaste beleggingen.

Enkele platforms waarop je kunt investeren in goud:

Bij Gold Republic koop je eenvoudig edelmetalen, zoals zilver, goud of platina tegen de marktwaarde. Na een aankoop geeft het platform de order door aan een smederij, die een nieuwe baar maakt. je kunt deze thuis laten afleveren of je belegging door Gold Republic laten opslaan in een kluis.

De goud-shop The Silver Mountain bestaat sinds 2008. Je kunt op de website terecht voor de aankoop van de hoogste kwaliteit zilveren en gouden baren en munten tegen een scherpe, marktconforme prijs. Het heeft een real-time prijsgarantie en volgt de actuele koersen van zilver en goud.

Bij Holland Gold koop je goudbaren tegen de actuele koerswaarde. Het is leverancier van LBMA gecertificeerde baren met Good Delivery Status die wereldwijd verhandelbaar zijn. Tegen een vergoeding slaat het bedrijf de goudbaren voor je op, maar je kunt je bestelling ook thuis laten bezorgen.

Meer info over beleggen in goud of andere grondstoffen.

Terug naar inhoudsopgave

Peer-to-peer leningen

peer-to-peer-leningIn het buitenland lenen particulieren veel geld via online platforms voor een renovatie, studie, auto of andere grote particuliere uitgaven. Op grote Europese platforms is de rente hiervoor gemiddeld zelfs boven de 10 procent.

Enkele bekende platforms voor p2p-lending:

Mintos is een groot Europees peer-to-peer platform. De broker uit Letland biedt leningen van andere financiële organisaties wereldwijd. Tussen 2015 en 2022 is in totaal 8 miljard euro gefinancierd. Biedt een Auto Invest-functie met een gemiddelde rente van ongeveer 10 procent.

Het Ierse p2p-platform Esketit bestaat sinds 2020. Investeringen worden automatisch verspreid over leningen van particulieren. Naar eigen zeggen levert het platform een gemiddeld jaarlijks rendement van 12 procent op. Investeren is al mogelijk vanaf 10 euro.

Het internationale platform Monefit spreidt je investering automatisch over p2p-leningen, met een gemiddeld jaarlijks rendement vanaf 7 procent. Het is onderdeel van Creditstar Group, een organisatie dat met ruim 100 medewerkers actief is in 8 Europese landen.

Meer info over peer-to-peer lenen en geld sparen in het buitenland.

Terug naar inhoudsopgave

Startups en bedrijven

Startups en bedrijvenAls je buiten de beurs om wilt investeren in bedrijven zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld durfkapitaal investeren en als business angel aandelen kopen van een startup. Via platforms als Oneplanetcrowd.com of Seedrs.com (UK-based) investeer je eenvoudig in equity-projecten. Vanaf 100.000 euro kun je via BridgeFund je geld ook uitlenen in ruil voor een vaste rente. Meer info op investeren in bedrijven.

Terug naar inhoudsopgave

Vastgoed

vastgoed-beleggen Investeren in vastgoed kan een goed rendement opleveren. Zowel met maandelijkse huurinkomsten als de verkoopwaarde. Het rendement is sterk afhankelijk van het type vastgoed en eventuele kosten van het onderhouden, herstellen of financieren van objecten. Van een eigen vakantiehuis kun je zelf ook genieten.

Liever geen gedoe? Op crowdfunding-platforms kun je in zakelijke hypotheken beleggen. Ook met online vastgoedfondsen als Corum Investments of SynVest kun je met relatief kleine bedragen in onroerend goed investeren. Meer info over investeren in vastgoed.

Terug naar inhoudsopgave

Samen met andere investeerders

Samen met andere investeerdersJe kunt individueel investeren, maar professionele investeerders en zakelijke beleggers werken ook veel samen. Wil jij dat ook? Via georganiseerde presentaties of pitch-dagen kom je er eenvoudig mee in contact. Soms is er ook een collectief fonds. Bijvoorbeeld een kredietunie of venture capital-fonds. Lees verder over investeerders-netwerken.

Terug naar inhoudsopgave

Wat is de beste investering?

Spreiding in aandelen of vastgoedWat de beste investering is, is vooraf niet te zeggen. Al lijkt iets nog zo’n goed plan, vrijwel altijd loop je als investeerder een risico dat het misgaat. Hoe groot die kans is wisselt per investeringsvorm.

Je kunt het beste investeren in meerdere projecten en zo het geld dat je investeert spreiden. Steek dus niet alles in één investering maar verdeel het zodat je bij één slechte afloop niet al je geld in een keer verliest.

Investeer je geld pas als je voldoende vermogen hebt en je niet in de problemen komt als je een keer de inleg van een investering kwijtraakt. Pas dan kan investeren rendement opleveren tegen acceptabele risico’s. Hierdoor geldt het advies om je vermogen in meerdere beleggingen te spreiden.

De reden achter een gespreide portefeuille is simpel: als je het geld spreidt over twintig verschillende aandelen, obligaties of projecten, en elk project levert jaarlijks minstens vijf procent rendement op, dan compenseer je een eventuele misser met het rendement van de overige 19 investeringen.

Terug naar inhoudsopgave

Wanneer beginnen met investeren?

Geld investeren of beleggen klinkt voor jou misschien als iets wat je pas doet als je enorm vermogend bent. Op dat punt is veel veranderd in de afgelopen jaren. Zo kun je al voor enkele honderden euro’s investeren in bedrijven, onroerend goed of andere projecten. Wel is investeren vrijwel alleen slim op de lange termijn.

Investeren in bedrijven, onroerend goed of andere projecten kan al met enkele honderden euro’s.

Waar men vroeger anoniem belegde, willen investeerders nu vaak zelf bepalen wie hun geld ontvangt. Mensen willen steeds meer controle over hun spaargeld, en kiezen dus specifiek voor bedrijven of projecten. Jij kunt ook zo investeerder worden. Op diverse sites geldt vaak een minimum van honderd euro. Als je een lange tijd duizend euro kunt missen, kun je daarmee al geld investeren in meerdere projecten.

Terug naar inhoudsopgave

Geld investeren met aanvaardbaar risico

aantrekkelijk rendement versus aanvaardbaar risicoInvesteren is makkelijker dan ooit. Je bepaalt zelf welke belegging je kiest, maar platforms helpen vaak mee door voor jou al een risico-analyse maken. Over het algemeen geven deze je een vrij goede indicatie.

Toch mag je daar wel een kanttekening bij plaatsen. Als het risico echt aanvaardbaar is, heeft een bedrijf waarschijnlijk niet jouw geld nodig. Als de onderneming voldoende waarde heeft op haar balans, is extra krediet meestal niet het probleem.

Aan de andere kant geeft een risicovollere investering soms ook echt het beste rendement en is een zakelijke hypotheek soms gedekt met een onderpand waarvan de onderliggende waarde eventuele risico’s deels kan opvangen. Op online platformen staan vaak projecten waar je wel risico loopt, maar die volgens risico-analisten het investeren waard zijn omdat ze het geld kunnen terugbetalen met (toekomstige) winst.

Terug naar inhoudsopgave

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen van mensen die voor het eerst gaan investeren zijn:

Wat is investeren?

Geld investeren lijkt op geld beleggen en worden soms ook als synoniem gezien. Men spreekt vaker van investeren als de investeerder invloed heeft of ook tijd investeert. Gaat het puur om (passief) rendement? Dan kun je beter spreken van geld beleggen.

Waarin moet ik investeren?

Er zijn ontzettend veel investeringsmogelijkheden en wat een goede investering is hangt ook af van jij ermee wilt bereiken. Investeerders die duurzaam investeren verwachten meer dan alleen een financieel rendement.

En je kunt investeren in bedrijven, maar daarnaast kun je bijvoorbeeld ook in p2p-leningen, crowdfunding, crypto of vastgoed. Elke investeringsvorm heeft zijn eigen voor- en nadelen. Op deze pagina benoemen we enkele populaire voorbeelden.

Kan ik ook investeerder worden?

Als je voldoende geld hebt en je wilt het in een veelbelovend bedrijf steken, dan kun je investeerder worden. Dat kan op een informele manier maar je kan het ook spreiden in kleine investeringen op online platforms. Is dat niet uitdagend genoeg? Dan kun je het uiteraard ook professioneler en grootser aanpakken en een investeringsmaatschappij beginnen.

Hoe investeer ik in bedrijven?

Je kunt op verschillende manieren in bedrijven investeren. Als je graag in een mkb-onderneming investeert is crowdfunding een goede manier. Wil je liever in grote bedrijven investeren, de investering kunnen verkopen en op lange termijn een goed rendement? Dan kun je ook je geld beleggen.

Is geld investeren risicovol?

Nederland is sterk gereguleerd en aandelenbrokers en crowdfunding-platforms staan onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Je geld staat daarbij op een bankrekening die valt onder het Europese depositogarantiestelsel. Maar zodra je investeert  betekent dat meestal dat er ook een kans is dat je geld verliest.

Hoe groot dit risico is hangt af van waarin je het geld hebt geïnvesteerd en welk zekerheden er zijn. Zo is investeren in vastgoed meestal veiliger dan startups of crypto. Welke manier je ook kiest, vrijwel altijd geldt het advies om niet meer in te leggen dan je kunt missen en te kiezen voor voldoende spreiding.

Dirkjan

Dirkjan

Eigenaar van Eurolutions en zelf actief als business angel en belegger in vastgoed, aandelen en crowdfundingprojecten.

Bekijk alle berichten van Dirkjan