Kapitaal voor ondernemers

Geld moet komen van klanten. Een duidelijke zaak waar elke ondernemer het waarschijnlijk mee eens is. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan! Voordat je zover bent dient er wel eerst een onderneming te staan. Als je gaat freelancen is dat soms relatief gemakkelijk te organiseren met enkel visitekaartjes, telefoon en wat reiskosten die voorgeschoten moeten worden. Als er een onderneming opgezet wordt die werkelijk producten gaat verkopen kan dit een heel ander plaatje zijn. Dan zal er eerst een voorraad, winkel, huisstijl en alle andere zaken die bij een onderneming komen kijken, moeten worden opgezet. Maar waar betaal je deze van?

Kapitaal zoeken

 • Durfkapitaal – lenen van bekenden
  Een van de opties om een kapitaal te krijgen is om geld te lenen van bekenden zoals familie, vrienden of een ander extern persoon. De Belastingdienst beschrijft dit als durfkapitaal en heeft hiervoor extra mogelijkheden.
 • Lenen bij de bank
  Banken zijn gemiddeld gezien goede, stabiele en goedkope organisaties om kapitaal van te lenen. Mede omdat de tegenprestatie redelijk te overzien is.
 • Alternatieve financieringsvormen
  Als de bank geen optie blijkt, zijn alternatieve financieringsvormen soms de uitkomst. Dit artikel legt uit welk alternatief past bij welke financieringsaanvraag of levensfase.
 • Crowdfunding
  Met crowdfunding vraag je kapitaal van ‘het publiek!’ Eigenlijk kan iedereen dan in jouw onderneming investeren. Afhankelijk van welke wensen en eisen je hebt zijn er verschillende websites die je hierbij kunnen helpen.
 • Qredits
  Als je starterskrediet zoekt bij de bank maar je kunt helaas geen onderpand bieden dan kun je in sommige gevallen gebruik maken van Qredits. Lenen met steun van de Nederlandse overheid.
 • Investeerders
  De bekendste vorm van het verzamelen van geld voor een onderneming is het zoeken van een investeerder.
 • Vorderingen verkopen
  Verdient je bedrijf wel geld maar kan je lopende rekening niet wachten tot openstaande facturen worden betaald? Dan kun je deze ook verkopen.
 • Subsidies en sponsoren
  Geld krijgen zonder die strenge voorwaarden en hoge tarieven. Maar komt jouw onderneming wel in aanmerking voor een subsidie?