Particulier investeerder worden

Het internet staat boordevol met artikelen hoe je investeerders kunt vinden, paaien en uiteindelijk kunt overhalen om te investeren in jouw onderneming. Maar wat nu als je zelf wat geld op een spaarrekening hebt staan? Hoe kun je als particulier investeerder worden?

Om investeerder te worden hoef je eigenlijk helemaal niet veel te doen. Het is zelfs een van de weinige zaken waarvoor je niet eerst naar de KvK toe hoeft. Je kunt als particulier prima geld verdienen door te investeren. Veel eisen zijn er zelfs niet aan gebonden. Bij de Belastingdienst dien je eigendommen zoals je investeringen, maar ook andere eigendommen zoals je huis of andere dure zaken, op te geven in box drie.

Beleggen is ook soort van investeren

Investeren klinkt heel zakelijk maar veel particulieren investeren ook. Vergelijk het met beleggen, want eigenlijk is dat ook investeren, maar dan in beursgenoteerde bedrijven. Dat kun je als particulier vrij gemakkelijk doen. Er zijn verschillende websites die je helpen om je geld effectief in bedrijven te investeren en anders wil je eigen bank waarschijnlijk wel een handje helpen.

Een particuliere investeerder worden voor kleinere, niet beursgenoteerde bedrijfjes, is wat lastiger omdat er vaak minder gegadigden zijn (de beurs heeft altijd keuze genoeg) en er is meestal minder informatie over de investeringen bekend. Maar verder zijn er feitelijk niet zoveel verschillen. Natuurlijk kun jij gewoon investeren met durfkapitaal in FFF, ofwel familie, vrienden of andere gekken. Veel investeerders zijn op deze manier begonnen met het investeren in bedrijven. Als je het meer dan eens doet, ben je een informele particuliere investeerder en mag je jezelf informal investor, of als je alleen investeert in startende bedrijven, een venture capital-investeerder noemen.

Lastig om een goede investering te vinden!

In tegenstelling tot de beurs waar elke dag weer veel informatie over te vinden is, je elke dag keuze hebt uit tientallen Nederlandse, en duizenden internationale fondsen, is het vinden van niet-beursgenoteerde bedrijven die een investering zoeken (zoals je buurjongen) niet makkelijk. Er is geen duidelijk overzicht dat dagelijks wordt bijgehouden.

Voor bekende investeerders, zoals het groepje dat ooit op televisie was in het programma Dragon’s Den, is dat nog wel te doen. Ook Quote 500-mensen zullen waarschijnlijk gevraagd en ongevraagd voorstellen in overvloed krijgen. Een normale particulier, zelfs een die honderdduizenden euro’s te besteden heeft, krijgt vaak maar zelden een voorstel zomaar toegestopt. Je moet dus zelf op zoek! Dat kan lastig zijn want in Nederland is het ongebruikelijk, zeker als particulier, om heel erg te koop te lopen dat je geld ‘over hebt’ om te investeren in anderen. Je moet het dus doen met de informatie die je in kleine kring geboden wordt. Mede hierdoor is investeren op deze manier vrij risicovol.

Niet alleen omdat je horizon nogal smal is (alleen de bekenden die je toevallig tegenkomt) maar ook omdat je privéleven mogelijk met je zakelijke leven in de knoei komt. Het kan lastig uit te leggen zijn waarom je wel in je ene neefje, maar niet in je andere neefje investeren wilt. Het kan ook lastig zijn om vrienden zakelijk te vertellen dat je van mening bent dat ze niet correct omgaan met jouw investering, als je denkt dat het beter kan. Zorg ervoor dat je hier vooraf goed over nadenkt voor je lukraak  de eerste investeringskans beetpakt. Veel investeerders geven daarom aan dat ze hun privéleven en zakenleven strikt gescheiden houden.

Crowdfunding een leuke leerschool

Alhoewel het zeker bedoeld is als serieuze business en je er leuke rendementen uit kunt halen, is crowdfunding óók een leuke manier om te leren investeren. Je kunt particulier vrij makkelijk in crowdfunding investeren. Dit kan vrij anoniem en vaak met kleine bedragen vanaf enkele honderden euro’s per keer. Hierdoor is het een goede manier om te leren of jij een geboren investeerder bent. Als je er wat meer tijd in steekt kun je ook leren hoe andere particulieren investeren. Patronen leren kennen en uiteindelijk kansen leren pakken!

Niet particulier maar zakelijk investeren

Een andere tip is om het toch maar als bedrijf te doen. De meeste actieve investeerders investeren niet particulier maar eerder zakelijk. Dat kan belastingtechnisch voordelig zijn en brengt wat meer financiële mogelijkheden, maar kan ook marketingtechnisch handig zijn. Zo kun je een kleine website oprichten als ‘investeringsmaatschappij Jansen’ en daarmee gemakkelijker naar buiten treden.

Daarnaast gaan investeerders lang niet altijd echt zelf op zoek naar mogelijke investeringen maar sluiten ze zich meestal aan bij zogenaamde netwerk-bijeenkomsten en investeerdersclubs waar onbekenden hun pitch mogen houden. Daar kunnen ze anoniem toekijken, besluiten of ze met een partij in zee gaan, en de deal strikt zakelijk houden. Als je investeerder wilt worden is het belangrijk om te weten dat net als bij andere vormen waarbij talent en creativiteit om de hoek komt kijken, je het leert door vallen en opstaan. Zet daarom niet direct al je spaargeld in op het eerste plan dat je tegenkomt maar start voorzichtig en leer van je ervaringen!

Zorg in ieder geval dat je het geld langere tijd kunt missen en in het ergste geval zelfs kunt verliezen. Investeren in kapitaal voor bedrijven is een risicovolle manier van het zoeken naar rendement. Maar als je het geld toch langere tijd niet nodig hebt en ook zonder zou kunnen leven kan het je veel meer brengen dan alleen een hoger financieel rendement!

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten