De status van equity-crowdfunding in Spanje

De status van equity-crowdfunding in Spanje

Equity-crowdfunding groeit snel in Spanje. Crowdfundingplatforms die in dit Zuid-Europese land zijn gevestigd hebben in het eerste kwartaal al meer dan zestig procent binnengehaald van alle fondsen die vorig jaar werden geworden. Hoe ziet de markt van equity-crowdfunding in Spanje er momenteel uit?

Crowdfundingplatform Crowdcube heeft een mooi overzicht van hoe het ervoor staat met equity-crowdfunding in Spanje. Het wordt daarin duidelijk dat die markt momenteel wordt verdeeld onder zes verschillende platforms: Crowdcube zelf, The Crowd Angel, Socios Inversores, La Bolsa Social, Capital Cell en StartupXplore. Maar nieuwe spelers als Fellow Funder, Elnicia en Adventureros kloppen op de deur en de verwachting is dat die nog voor het eind van dit jaar een stuk actiever zullen worden in de markt.

In de periode van 1 januari tot en met 31 maart werd er via de equity-crowdfundingmarkt in Spanje voor 5,6 miljoen euro geïnvesteerd in 19 verschillende bedrijven. Dat lijkt misschien weinig als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de Britse markt, maar dit bedrag is toch nog goed voor 60 procent van de totale investeringen die vorig jaar werden gedaan, toen er voor 9,2 miljoen euro in bedrijven werd geïnvesteerd via equity-crowdfunding. Het moge dus duidelijk zijn dat ze vorm van financiering hevig in populariteit toeneemt.

Gemiddeld wordt er in deze sector in Spanje zo’n 300.000 euro opgehaald, al laten cijfers van Crowdcube zien dat die bedragen bij sommige platforms toenemen. Zo haalden de p2p-leenplatforms Zank en LoanBook respectievelijk 508.000 en 750.000 euro via het eerder genoemde crowdfundingplatform en haalde Bionure zo’n 1,2 miljoen euro op via Capital Cell, een niche-platform gefocust op biotechbedrijven.

Waarom equity-crowdfunding populairder is geworden

Crowdcube is samen met The Crowd Angel and Capital Cell goed voor 85 procent van alle deals die in Spanje via equity-crowdfunding plaatsvinden. Volgens Crowdcube is deze sector zo aan het groeien in Spanje, omdat er sinds een aantal jaar een wet van kracht is die voor het eerst een private kapitaalmarkt mogelijk maakt in het land. Ook krijgen crowdfundingplatforms ondersteuning van ACCIO, een Catalaans agentschap voor concurrentievermogen dat heeft geholpen zichtbaarheid te creëren voor de sector en equity-crowdfundingplatforms. Verder is er een betere samenwerking tussen de platforms en traditionele investeerders en is er nu een toename van bedrijven die eerder equity-crowdfunding hebben gebruikt en nu terugkomen voor verdure financiering.

Over de auteur

Over de auteur

Investeerders is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten