Venture capital

De term venture capital wordt voor allerlei type investeringen gebruikt. Letterlijk vertaald is venture capital natuurlijk ook niets anders dan bedrijfskapitaal. Op Wikipedia vertalen ze het zelfs als durfkapitaal maar hiermee is het echte venture capital eigenlijk niet direct te vergelijken. Anders dan bij informal investors, investeren de meeste venture capital investeerders niet direct met eigen geld en eigenlijk zelden met echt lage bedragen. Venture capital is puur gezien, kapitaal dat wordt ingezet om een relatief nieuwe onderneming liquiditeit te bieden om een snelle groei te kunnen realiseren. In marketingtermen; om van een star een cashcow te maken. Daarmee is het de kapitaalbehoefte tussen durfkapitaal van banken en bekenden, en kapitaal van beleggers en participatiemaatschappijen in. Venture capital is het kapitaal dat het gat opvangt tussen durfkapitaal en beleggers.

Investeringen met venture capital

Het klimaat voor kapitaal en investeringen is in Nederland goed te noemen. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om aan kapitaal te komen. De wetgeving is er duidelijk in en er zijn voldoende investeerders. Toch blijven Nederlanders een nuchter volk. Niet voor niets zijn het vooral de familiebedrijven en banken die in eerdere decennia voor het overgrote deel van het kapitaal zorgden.

Venture calpital en (particuliere) investeerders zijn eigenlijk pas vanaf 1994, met een piek tijdens de dot-com hype en een herstel in 2004, in opmars. Ze investeren vooral in bedrijven die inspelen op trends: de zogenaamde technostarters of bedrijven die in korte termijn een grote markt verwachten te pakken. Er wordt wel eens gezegd dat dit type investeerders alleen investeren bij bedrijven waar een snelle groei mogelijk is. Zoals bij nieuwe bio- en internettechnologie maar dat is meer het gevolg van het feit dat juist dit soort bedrijven veel kapitaal aantrekken en een lange aanlooptijd zonder eigen kapitaalstromen kennen. Bedrijven met een minder snelle groei kunnen dit sneller zelf financieren en hebben een kleiner risico, waardoor er meer opties voor het verkrijgen van kapitaal mogelijk zijn.

Gemiddelde bedrag en termijn

Venture capital bedragen liggen meestal tussen de 50.000 en 500.000 euro en de herkomst van het geld kan vrij divers zijn. Zo hebben alle grote banken en beleggingsfondsen vaak een deel in venture capital geinvesteerd, maar ook grote informal investors doen soms mee. Bij de echt grote organisaties kan het kapitaal zelfs uit pensioen- en verzekeringsfonden afkomstig zijn. Een investering dat gedaan is met venture capital heeft meestal een looptijd van 5-10 jaar waarin het kapitaal in aandelen zit en stap-voor-stap verkocht kan worden.

Vereisten en tegenprestaties

Bij starters en het echte risicokapitaal wordt meestal aandelen, rente en een potentieel goed rendement verwacht. Soms wordt er inspraak in de onderneming gevraagd alhoewel dit bij venture capital minder vaak voorkomt dan bij informal investors. Daar wordt er naast kapitaal ook het netwerk van de investeerder aangeboden. Deze heeft vaak contacten die het bedrijf verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld met de ontwikkeling van het product, op het gebied van marketing of bij specifieke vragen zoals intellectueel eigendom, patenten, groei naar het buitenland of lastige wetgeving.

Zie voor meer informatie over venture capital de pagina over investeerders en informal investors.